Zwartwang Bleekrug Grijs

De Zwartwang Bleekrug Grijs is een combinatie van de geslachtsgebonden bleekrug en de recessieve zwartwang mutatie. Vanwege de mooie diepe zwarte wang en flank tegenover de lichte rugdek kleur en de witte buik is de Zwartwang Bleekrug grijs een vogel met een zeer mooi contrast. Beide ouders dienen ten minste (split) zwartwang bleekrug te zijn om zowel zwartwang bleekrug grijze zebravink mannen als poppen te kweken.

Standaardeisen Zwartwang Bleekrug Grijs

De standaardeisen van de Zwartwang Bleekrug Grijs zijn vrijwel gelijk aan die van de gewone Zwartwang grijze zebravink. Het enige grote verschil is dat er een duidelijke kop-nek scheiding aanwezig dient te zijn, dus het lichte rugdek van de bleekrug grijze zebravink. Voor de meest belangrijke punten waar je op moet letten bij een zwartwang zebravink, kijk dan even op de Zwartwang pagina onder de kleurslagen.

Kopen of Kweken?

Er zijn tegenwoordig steeds meer zwartwang bleekruggen te zien, echter zijn ze nog niet makkelijk te krijgen in goede kwaliteit. Mocht je weinig tot geen goede kwaliteit Zwartwang Bleekruggen kunnen vinden, dan kan je in 2 kweekseizoenen zelf zeer mooie zwartwang bleekrug grijze jongen op stok krijgen door gewoon te beginnen met een zwartwang en bleekrug. Uiteraard is de weg naar deze kleurslag wel wat sneller door met minimaal één zwartwang bleekrug te beginnen. Echter zal de kwaliteit waarschijnlijk beter zijn als je voor de (1 a 2 jaar) langere weg kiest.

 zwartwang-bleekrug-pop

Starten met een Bleekrug en een Zwartwang

Deze mutatie combinatie kan je vrij makkelijk zelf opstarten, start met minimaal 2 koppels Bleekrug man X Zwartwang pop. In de 1e generatie zal je 50% grijze mannen split zwartwang en bleekrug en 50% bleekrug grijze poppen split zwartwang kweken. Paar je vervolgens zo’n grijze man split zwartwang en bleekrug aan een bleekrug grijze pop split zwartwang, dan zal 50% van de jonge vogels bleekrug zijn. Hiervan is 25% zwartwang, dus 1 op de 8 zal zwartwang bleekrug grijs zijn.

zwartwang-blackface

Eventueel is het ook mogelijk koppels op te zetten met de grijze mannen split zwartwang en bleekrug gepaard aan een normale zwartwang grijze pop, hieruit zal 1 op de 8 een zwartwang bleekrug grijze pop zijn (geen mannen).

Bleekrug man

De bleekrug is het makkelijkste, kies een mooie forse bleekrug man met een goede kop-nek scheiding en een vrij licht rugdek, liefst zo licht mogelijk voor meer contrast. De flank en wang van de bleekrug man mogen te licht van kleur zijn. Dat is niet erg, aangezien in combinatie met zwartwang deze veervelden zwart zullen worden en vrijwel niet gereduceerd zullen zijn. Zorg wel dat er mooie ronde stippen op de flank zitten. Aangezien de meeste kwekers selecteren op de diepte van de flank en wang kleur van de bleekrug, zal je gemakkelijk aan een zeer mooie grote bleekrug man kunnen komen met een wat lichtere wang en flank.

Zwartwang pop

De pop moet gewoon een goede forse zwartwang grijze zijn. Zoals een zwartwang normaal hoort te zijn, met een mooie strakke diepe zwarte wang. Show je alleen met mannen? Dan mag ze ook overmatig zwartbezit in de flank en borst hebben, zo niet, dan uiteraard niet! De pop komt bij voorkeur uit een lijn waarvan bekend is dat de flanken mooi diepzwart met ronde witte stippen zijn.

F2 uitkomst onderlinge paring van F1 generatie

Grijze man split zwartwang bleekrug grijs X bleekrug grijs split zwartwang pop:

 • 6,25% Zwartwang Bleekrug grijze poppen.
 • 12,5% Bleekrug grijs split Zwartwang poppen
 • 6,25% Bleekrug grijs poppen
 • 6,25% Zwartwang grijs poppen.
 • 6,25% Grijze poppen.
 • 12,5% Grijze split Zwartwang poppen
 • 6,25% Zwartwang Bleekrug mannen.
 • 6,25% Zwartwang grijs split bleekrug
 • 12,5% Bleekrug grijs split Zwartwang mannen
 • 6,25% Bleekrug grijs mannen
 • 6,25% Grijze mannen split bleekruggen
 • 12,5% Grijze mannen split zwartwang en bleekrug

Hiervan is dus in totaal 12,5% zwartwang bleekrug en 43,75% bruikbaar voor de kweek (31,25% mannen en 12,5% poppen) om in de F3 generatie ook weer zwartwang bleekrug mannen en poppen te kweken. De overige vogels kunnen verkocht worden. Of indien deze zeer goed van kwaliteit zijn, weer te gebruiken om splitten te kweken. Let er wel op dat je ook altijd voldoende vers bloed hebt.

Splitten kweken

Om de kwaliteit van je zwartwang bleekruggen voort te zetten en te verbeteren, is het verstandig om af en toe nieuwe splitten te kweken (ook eventueel voor vers bloed). Vooral om bepaalde eigenschappen te kunnen verbeteren, aangezien goede zwartwang bleekruggen niet zomaar te vinden zijn. Verkoop dus ook niet direct al je splitten, houdt de mooie aan. Misschien ga je deze nog nodig hebben. Echter vogels die niet beide mutaties vererven zijn natuurlijk overbodig in de verdere kweek.

© Jesse van Es – www.ZebravinkenMutaties.nl