Zebravinken Broeden

Sommige zebravinken broeden al vanaf het 1e ei, maar over het algemeen zal het broeden beginnen wanneer het 3e ei gelegd is. De man en pop zullen overdag afwisselend op de eieren broeden, in de nacht zitten ze er meestal samen op. Tenzij de temperatuur ’s nachts vrij hoog is, dan wil er ook nog wel eens een ouder buiten het nest blijven.

Broedtijd zebravinken

De broedtijd van zebravinken bedraagt ongeveer 13 dagen. Zebravinken broeden normaal vanaf het 3e ei, dus kunnen er na 13 dagen tot 3 jongen tegelijk geboren worden, daarna kan er dagelijks nog een bijkomen als alles bevrucht is. Zijn de eerste paar eieren niet bevrucht, maar de laatst gelegde wel, dan kan het dus enkele dagen langer zijn. Stel bijvoorbeeld dat er 7 eieren gelegd worden, en eitje 6 en 7 zijn bevrucht, dan zal de broedtijd minimaal 16 dagen zijn. (13 dagen + 1 dag extra voor elk eitje na het 3e ei)

Eieren bevrucht of onbevrucht?

Na ongeveer 5 dagen kan je duidelijk zien of de eieren bevrucht zijn of niet, met een schouwlampje. Je kan dan duidelijke bloedvaten zien lopen in de eieren. Met een goed oog en wat ervaring kan je het soms al na 3 dagen broeden zien. Een zeer uitgebreide uitleg over bevruchte, onbevrucht of afgestorven eieren en het herkennen daarvan, kunt u vinden in dit artikel.

Wanneer de eieren allemaal onbevrucht zijn, dan blijft een zebravink uiteraard broeden, want dat zien ze niet. Echter na een dag of 14 tot 21 broeden, zullen ze meestal vanzelf stoppen, ze hebben door dat de eieren niet gaan uitkomen. Uiteraard kan je zelf de eieren weghalen wanneer je ziet dat ze onbevrucht zijn. Als het een jong koppel zebravinken is, met hun eerste nestje, laat ze dan broeden tot ze geen interesse meer tonen, of ten minste 15 dagen. Is het een ervaren koppel? Haal de eieren dan gewoon weg zodra je door hebt dat ze onbevrucht zijn, dan gaat het koppel zebravinken vanzelf opnieuw beginnen.

Vergeet niet dat je wel altijd vanaf het laatste gelegde ei moet tellen, stel dat er 6 eieren gelegd worden en ze beginnen op dag 3 met broeden, dan kan het dus 16 dagen duren vanaf het broeden voordat de laatste ei uitkomt. Om met zekerheid te zeggen dat alle eieren onbevrucht zijn, wacht je 5 dagen na het leggen van het laatste ei. Is er dan nog geen teken van leven in de eieren? Dan is alles onbevrucht. Kan of durf je niet te kijken met een schouwlampje? Dan wacht je minimaal 15 dagen na het leggen van het laatste ei, voordat je alles weghaalt.

Help, mijn zebravinken broeden niet meer!?

Zijn beide zebravinken van het nest af? Maak je dan niet direct zorgen, soms gaan ze er allebei even vanaf. Dit kan meerdere redenen hebben, bijvoorbeeld honger, dorst, temperatuur te hoog, etc. Sommige ouders gaan van het nest af als er mensen in de buurt zijn, dus laat je niet misleiden! Goede ouders zijn niet lang van het nest, maar ook al zijn ze maar liefst een paar uur lang van het nest af, ook dan kunnen de eieren nog steeds gewoon uitkomen. Dit moeten ze echter niet te vaak doen.

Persoonlijk heb ik wel eens bevruchte eieren na 32 uur overgelegd naar een ander koppel (ouders waren spontaan gestopt met broeden), 2 van de 3 eieren kwamen nog gewoon uit. De temperatuur was toen rond de 25 graden binnen, is het kouder dan zal het wel iets minder lang moeten duren. (ik kon de eieren pas de volgende dag, bij iemand in een andere stad, overleggen bij een koppel wat dezelfde broedtijd had)

Afgestorven eieren tijdens het broeden

Eieren kunnen soms onverwachts in elk stadium van het broeden afsterven. Afsterven van de eieren komt in de meeste gevallen door een te lage of te hoge luchtvochtigheid. Meer informatie over de luchtvochtigheid kunt u vinden in dit uitgebreide artikel over luchtvochtigheid bij vogels . Soms kan het andere oorzaken hebben, zoals een lichte beschadiging van het ei.

Wat ook mogelijk is, is de “Lethaalfactor” bij zebravinken, wanneer 2 dezelfde dominante mutaties aan elkaar gepaard worden, sterft 25% van de eieren af. (bijvoorbeeld blackface x blackface, of pastel x pastel) Dubbelfactorige mutaties zijn namelijk niet levensvatbaar bij zebravinken, en sterven dus af.

Heel veel of heel weinig eieren bevrucht? (voor de iets meer gevorderden)

Wanneer je heel weinig bevruchte eieren hebt, bijvoorbeeld maar 1 of 2, dan wordt de overlevingskans van de jongen iets wat kleiner. De ouders worden vaak minder goed gestimuleerd om te voeren met zo weinig jongen. Heb je toevallig nog een koppel op eieren zitten van dezelfde leeftijd, waar er bijvoorbeeld ook maar 1, 2 of 3 van bevrucht zijn? Leg de bevruchte eieren dan daarbij. Nestjes van 3 tot 5 jongen doen het beter dan nestjes van 1 of 2 jongen.

Wanneer er 7 of meer bevruchte eieren in een nestje liggen, dan kan je er slim aan doen 1 of 2 eieren over te leggen naar een kleiner nestje. Uiteraard moeten de eieren waar je ze bij wilt leggen wel dezelfde leeftijd hebben, anders maken ze nog minder kans dan wanneer je ze gewoon laat liggen.

Eieren tegelijk laten uitkomen (voor gevorderden)

Omdat zebravinken broeden vanaf het 3e ei en soms al eerder, zul je een verschil in leeftijd bij de jongen krijgen. De kleinste jongen maken iets minder kans om te overleven. Er is een mogelijkheid om alle jongen tegelijk uit te laten komen. Zodat de jongen evenveel kans maken en je grotere nestjes krijgt. Tevens worden de ouders dan ook beter gestimuleerd om te voeren. Dit omdat er dan ineens bijvoorbeeld 5 jongen op één dag geboren worden. Die hongerige bekjes trekken dan wel de aandacht van de ouders.

Het volgende is alleen aan te raden voor mensen die al vaker nestjes gehad hebben, is het jouw eerste nestje? Laat dan eerst eens de natuur zijn gang gaan! Observeer en leer.

Wat heb je nodig? Nep eieren, wat zelfvertrouwen, geen 2 linker handen, en een bakje om eieren in te bewaren. Haal vanaf de 1e dag dat een ei gelegd wordt, direct binnen enkele uren het gelegde ei weg en vervang deze voor een nep ei. Herhaal dit dagelijks, tot er minimaal 4 of 5 eieren gelegd zijn. Leg vervolgens alle echte eieren weer terug en haal natuurlijk de nep eieren er weer uit. Nu begint het broeden dus bij 4 of 5 eieren en zullen de eerste 4 of 5 jongen allemaal tegelijk uitkomen. De jongen blijven allemaal ongeveer even groot en er zullen geen achterblijvers zijn die het mogelijk niet gaan halen.

Eieren bewaren

De echte eieren kan je het beste bewaren in open bakjes (ze moeten kunnen ademen), met een zachte bodem. Een veel gebruikt item voor kwekers is zo’n klein ladekastje voor gereedschap met die doorzichtige schuifbakjes. Elk bakje geef je een nummer met het hok waar de eieren vandaan kwamen, zodat er geen verwarring kan ontstaan. Als bodemmateriaal voor in de bakjes kan je bijvoorbeeld zebravinken voer (zaden) gebruiken. Een zachte luchtige bodem die geen vocht op neemt (dus bij voorkeur geen zand) is de beste optie, voor het ademen en de luchtvochtigheid van de eieren (bewaren rond de 50% luchtvochtigheid). Eieren hoeven in de eerste week niet gedraaid te worden. Ben je van plan de eieren langer dan een week te bewaren? Dan dien je ze dagelijks te draaien en wat koeler te bewaren (niet op kamer temperatuur). Wanneer er niet gedraaid wordt, kan de dooier zakken en tegen de eischaal aankomen, waardoor het ei niet meer uitkomt. Wanneer de eieren dagelijks (180 graden) gedraaid worden en de temperatuur rond de 10 a 15 graden is, zijn de eieren in de meeste gevallen tot 2 weken goed te bewaren. Een kelder is vaak de meest ideale plek voor het bewaren van (bevruchte) eieren die je nog uit wilt laten komen.

Gerelateerde Artikelen: