Ontstoken Stuitklier

Het komt niet vaak voor, maar het kan zeker voorkomen bij zebravinken, een ontstoken stuitklier. Normaal zul je de stuitklier van een zebravink niet zien zitten, deze zit net boven de staart aan de rugzijde. Het vet wat in de stuitklier geproduceerd wordt gebruikt de vogel om zijn veren mee in te vetten, zodat deze in goede conditie blijven en water afstotend zijn. De stuitklier heeft nog meer functies, namelijk de aanmaak van pro-vitamine D3, welke geactiveerd wordt door UV-B straling (zonlicht). Meer hierover kunt u lezen in het artikel over UV-verlichting.

Soms komt het voor dat de stuitklier verstopt of ontstoken raakt, waardoor het vet niet meer uit de stuitklier kan komen. De aanmaak van het vet in de stuitklier bij een zebravink blijft echter doorgaan, waardoor deze steeds groter en dikker wordt. In de meeste gevallen zul je dit pas in een later stadium ontdekken, als het al behoorlijk groot geworden is, omdat je het anders niet ziet door de veren. In sommige gevallen kan het ook veroorzaakt worden door het plukken rond de stuitklier door andere vogels, de huid raakt geïrriteerd en de stuitklier komt dicht te zitten.

In de meeste gevallen is het vet aardig verouderd en droogt het uit en wordt het hard, de stuitklier wordt dus een grote bal aan opgedroogd vet. Gelukkig is de huid rondom de stuitklier behoorlijk flexibel, en ook de opening van de stuitklier zelf ook. Het probleem kan meestal verholpen worden zónder operatie of beschadiging aan de stuitklier.

Bij voorkeur gaat u naar een vogelarts (geen gewone dierenarts), deze zal het vrij gemakkelijk kunnen oplossen. Héél voorzichtig kan je de stuitklier heropenen, meestal zit de huid aan elkaar geplakt of zit er een korstje op. Je kan de opening best ver, maar uiteraard heel voorzichtig en zachtjes, wat uitrekken. Wanneer je een redelijke opening hebt, kan je het vet er voorzichtig uit proberen te drukken. Meestal komt dit er vrijwel in één geheel uitzetten.

Vervolgens blijf je zitten met een vogel met een vrij groot gat, dit hersteld gelukkig vrij snel. Je kan het beste de stuitklier insmeren met wondzalf zodat het soepel blijft en sneller hersteld. Binnen enkele dagen zal de stuitklier weer flink gekrompen zijn en bijna zijn normale vorm hebben. In de meeste gevallen is het probleem hiermee verholpen, houdt het wel goed in de gaten, zodat het niet weer gebeurd! Regelmatig badwater geven kan dit probleem mogelijk voorkomen.

LET OP: De handelingen op de foto’s zijn uitgevoerd door een Vogelarts!