Snavelmijt

Vogels kunnen ook last van mijten in snavel hebben, ook wel snavelmijt genoemd. Een zebravink hoort normaal een mooi gladde snavel te hebben, een man een dieprode en een pop een oranjerode snavel kleur. Bij snavelmijt zitten er mijten in de snavel die ervoor zorgen dat de snavel erg ruw wordt en ook in slechte conditie terecht komt. De snavel wordt ook langzaam aan steeds witter en grauwer van kleur, geen mooie glimmende snavel meer!

Snavelmijt start eigenlijk vrijwel altijd bij de basis van de snavel van een zebravink, aan de onderkant of bovenkant van de snavel, of vaak ook beide snavelhelften. Het wordt eigenlijk altijd erger, dus je moet het wel behandelen, anders gaat de conditie van de snavel en de vogel steeds verder achteruit. Naast een ruwe snavel kunnen er ook echte flinke witte bultjes en oneffenheden ontstaan, een snavel kan in extreme gevallen zelfs flink vervormen! Snavelmijt verspreid zich gelukkig vrij langzaam, maar de behandeling om het te verhelpen kan helaas ook lang duren.

Snavelmijt behandelen met Vaseline

Je kan de snavelmijt zelf behandelen zonder medicatie, maar hou er wel rekening mee dat het vrij intensief kan zijn. Is er redelijk wat snavelmijt aanwezig? Met behulp van een scherp mesje kan je het beste eerst de ruwe witte aanslag eraf schrapen. Let wel op dat je voorzichtig schraapt en NIET snijdt, want de snavel is minder sterk doordat deze is aangetast door de snavelmijt. Als de ergste witte aanslag van de snavel verwijderd is, kan je deze insmeren met vaseline. Let hierbij wel op dat je bij voorkeur natuurlijk niet de neusgaten dicht smeert en op de veren smeert.

Het mag redelijk dik ingesmeerd worden, geen super dun laagje. Gebruik bijvoorbeeld een wattenstaafje als het met je vingers niet goed lukt. Door de vaseline laag zal de mijt doodgaan, deze zal stikken doordat hij geen zuurstof meer krijgt. De behandeling moet je regelmatig herhalen, bij voorkeur 2x per dag voor meerdere dagen, tot de snavelmijt verdwenen is.

Snavelmijt behandelen met Medicatie

Het heeft niet altijd de voorkeur, aangezien het soms ook negatieve gevolgen kan hebben, maar behandeling van snavelmijt met medicatie is ook mogelijk. Dit werkt het beste in combinatie met bovenstaande methode met vaseline. Er zijn enkele producten in de vrije verkoop bij de dierenwinkel verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld “Beaphar Anti-Parasiet”, de werkzame stof hierin is ivermectine. Dezelfde werkzame stof zit ook in “Beaphar Anti-Luchtpijpmijt”, dit is een grote fles welke gebruikt kan worden indien het om meerdere vogels gaat.

LET OP: Ivermectine kan bij zebravinken NIET oraal gegeven worden, het mag dus écht alléén op de nek aangebracht worden, op een plek waar de vogel er zelf niet bij kan, want deze stof mogen ze niet binnen krijgen! Een zebravink kan deze stof namelijk niet afbreken en kan hieraan overlijden als deze ivermectine via de bek binnen krijgt. (vergiftiging)

Stronghold druppels voor puppy’s en kittens is ook mogelijk tegen snavelmijt, doseer echter maximaal 1 (kleine) druppel in de nek, omdat dit anders kan resulteren in overdosering. De werkzame stof in Stronghold is Selamectine.