Leeftijd Zebravinken

Hoe oud kan een zebravink nou echt worden? Een leeftijd van 3 tot 5 jaar is de gemiddelde levensverwachting voor zebravinken. Een zebravink in gevangenschap wordt veel ouder dan in het wild. De gemiddelde leeftijd van een wilde zebravink is maar 50 dagen! Er zitten echter hele grote verschillen in de leeftijd die de meeste zebravinken halen. Het is absoluut niet uitzonderlijk dat een zebravink maar 1 of 2 jaar oud wordt, of zelfs 6 jaar of ouder. Wel uitzonderlijk is een leeftijd van meer dan 10 jaar, wanneer dit voorkomt is dit meestal bij zebravinken welke in huis gehouden worden.

Wat heeft invloed op de leeftijd van zebravinken?

Er zijn meerdere factoren welke invloed kunnen hebben op het aantal jaren dat een zebravink mee gaat. Wetenschappers hebben bewezen dat een gedeelte ook genetisch vastgelegd is. Natuurlijke vijanden hebben zebravinken niet bij ons in gevangenschap. Dit is een van de redenen waarom zebravinken in de natuur vaak nog geen 2 maanden oud worden, maar in gevangenschap de leeftijd veel hoger ligt.

De laatste jaren krijg ik steeds vaker meldingen van zebravinken op flinke leeftijd, van maar liefst 10 jaar oud en onlangs zelfs eentje van maar liefst 12 jaar oud! In vrijwel alle gevallen gaat het om zebravinken welke binnen in huis gehouden worden, in een grote kooi en waar NIET mee gekweekt is. Meestal betreft het ook een kooi met vaak maar 1 of 2 vogels erin. Echter zijn er ook diverse gevallen bekend van zebravinken in buiten volières op flinke leeftijd. Het lijkt er dus op dat er meerdere factoren een rol kunnen spelen om een hoge leeftijd te halen bij zebravinken. Zoals bijvoorbeeld:

  • Gedeeltelijk genetisch
  • Meestal zijn het mannen
  • Ruim voldoende vliegruimte
  • Juiste verzorging en voeding
  • Geen jongen om groot te brengen

Hoe oud is de oudste zebravink?

De oudste zebravink in gevangenschap is 15 jaar geworden, al hoewel dit bericht niet officieel bevestigd kan worden. In dit geval ging het om een zebravink mannetje, in een buiten volière waar niet mee gekweekt werd. Daarnaast heb ik heel veel meldingen van 10 tot 12 jarige zebravinken, waarvan sommige nog in leven zijn. Deze zebravinken zijn allemaal mannetjes die binnen gehouden worden.

Zelf zit mijn oudste zebravink in de buiten volière, bij mijn weten heeft deze ook nog nooit jongen gehad en is deze inmiddels 7 jaar en nog in leven. Sterker nog, het is de meeste fitte en snelste vogel in mijn volière. Ongeveer 1x per jaar haal ik de volière helemaal leeg, om alles extra goed schoon te kunnen maken en alle vogels goed te controleren. Deze oudste zebravink is zo snel, dat ik deze bijna altijd pas als laatste te pakken krijg.

Update 15-8-2021: In het afgelopen jaar heb ik heel veel nieuwe meldingen mogen ontvangen, iedereen bedankt! Hiervan waren meerdere meldingen van circa 12 tot 14 jarige zebravink mannen in gevangenschap. Twee vogels waren helaas recent overleden en bijna 14 jaar oud geworden. Met deze beide zebravink mannen werd niet gekweekt en ze zaten wat ruimer gehuisvest (1 melding uit Nederland en 1 melding uit Azië).

Daarnaast nog een melding van een minimaal 14 jaar oud geworden zebravinken man (mogelijk nog ouder), uit Nederland welke inmiddels overleden is. Deze vogel heeft altijd buiten in een ruime volière gezeten met een onverwarmd nachtverblijf. De geboorte datum van deze vogel was niet bekend, maar was sinds minimaal 2006 in bezit tot 2020.

Nog unieker, een melding van een 16,5 jaar oude zebravink man! Gekocht op 2 januari 2004 en overleden op 15 juli 2020. Gekocht als koppel, de pop was na 2 jaar overleden, de zebravink man is circa 16,5 jaar oud geworden! (en mogelijk dus nog ouder, geboortedatum is niet bekend) Deze vogel heeft altijd binnen op huiskamertemperatuur gezeten met regelmatig badwater ter beschikking.

Op 21-1-2021 een melding gehad van een overleden bijna 12,5 jarige zebravink pop (gekocht als koppel op 22-11-2008) wat heel bijzonder is, want poppen worden meestal lang niet zo oud als een man!

Heeft u zelf ook een oude zebravink? Ik hoor het graag! Hopelijk kunnen we nog meer informatie verzamelen om de gemiddelde leeftijd van zebravinken in gevangenschap nog verder te verbeteren. U kunt een melding maken via: ZebravinkenMutaties@gmail.com of via onze Facebook Pagina.