Administratie Bijhouden

Een goede administratie bijhouden is als zebravinken kweker onmisbaar. Ook wanneer je maar enkele koppels zebravinken bezit is het eigenlijk al ten zeerste aan te raden een administratie bij te houden. In het begin kan je misschien nog een hoop zelf onthouden, maar je zal al snel tegen de lamp aan lopen zonder goede administratie. Het ringen van de jonge vogels is dan ook zeer belangrijk, hierdoor zijn de vogels makkelijk uit elkaar te houden met unieke ringnummers. Meer weten of het ringen van zebravinken en over de ringen zelf? Klik dan hier.

Voordelen Administratie

Door een goede administratie bij te houden weet je bijvoorbeeld welke eigenschappen een zebravink kan vererven, hoe oud de vogel exact is, de stamboom, verwantschap, etc. Veel van deze punten zijn zeer cruciaal om een goed beeld van je vogels te krijgen en wat ze vererven. Inteelt kan voorkomen worden en er kan geselecteerd worden op goede eigenschappen. Daarnaast kan je eventuele toekomstige kopers van jou jonge vogels makkelijk informeren over de vogel, of zelfs een (kopie) van de administratie van de vogel meegeven.

Hoe kan je de administratie goed bijhouden?

Er zijn kwekers die de administratie bijhouden door middel van kweekkaarten, boekjes, excel, of een andere manier van eigen administratie. Echter zijn er maar enkele waterdichte echt goede administratie systemen, de grootste en meest bekendste is ZooEasy. Meer informatie over ZooEasy kunt u hier lezen.

Mijn eigen administratie

Zelf hou ik twee administraties bij, op verschillende manieren, juist om het mezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Alle kweekhokken zijn genummerd (van 1 t/m 28), daarnaast heb ik ieder kweekjaar een nieuw boek/schrift met een harde kaft. Elk kweekhok krijgt 4 pagina’s in het schrift per jaar, dat is meestal ruim voldoende voor 1 kweekjaar. Alle updates van het hoknummer staan hierin vermeld, zoals het leggen van eieren, uitkomen van jongen, de ouders, bijzonderheden etc.

Hierbij een voorbeeld:
Hok 1
Man: 1TKY-NB19-001 Grijs split Bleekrug
Pop: 1TKY-NB19-002 Bleekrug grijs
1-1-2019 Man ik kweekhok gezet
5-1 Nestkastje gegeven
6-1 Nest gebouwd
8-1 Pop erbij gezet
12-1 1e ei gelegd
13-1 2e ei gelegd
14-1 3e ei gelegd
15-1 4e ei gelegd
26-1 Eerste 2 jongen geboren
Enzovoorts…

Wat is het voordeel hiervan? Je kan altijd alles zeer snel terugvinden in één boekwerk van het desbetreffende kweekjaar. Zodra de jongen zelfstandig zijn, zet ik deze apart en voer ik de jongen in het online kweeksysteem van ZooEasy in. Door middel van de genoteerde datums en gegevens in het schrift heb ik in één oogopslag alle gegevens om in te vullen in het systeem.

Gerelateerde Artikelen:
Ringen
ZooEasy