Pastel Zebravink

De pastel mutatie bij de zebravink vererft dominant. Om pastel zebravinken te kweken dient dus maar 1 van de 2 ouders een pastel zebravink te zijn. Sterker nog, in verband met de lethaalfactor is het niet aan te raden pastel x pastel te kweken. Je krijgt dus direct 50% pastel jongen uit een koppel pastel x normaal. Bij de pastel zebravink dienen alle kleurvelden gelijkmatig en egaal van kleur opgebleekt te zijn, over het algemeen scoren vogels die zo’n 70 tot 80% opgebleekt zijn het hoogst in Nederland. Er dient dus zo min mogelijk contrast te zijn. Bij onze oosterburen, in Duitsland, wordt de pastel met iets meer contrast gevraagd, zo’n 50% opgebleekt, het verschilt dus per land!

De pastel mutatie is ontstaan rond 1935 in Australië, al in 1937 zijn de eerste exemplaren naar België (Europa) gekomen. Deze mutatie is dus vrij vroeg ontstaan en is terug te vinden in vele combinaties en kleur variaties. De pastel mutatie is met name populair in bruin en bleekrug, maar ook combinaties met blackface, oranjeborst en zwartborst winnen populariteit.

Pastel Zebravink Man

Bij de man dienen dus alle velden gelijkmatig opgebleekt te zijn. De vogel dient zo egaal mogelijk van kleur te zijn, dit is met name lastig te behalen op het rugdek, deze is vaak wat vlekkerig van kleur, dat is een kleurfout en wordt bestraft. Tevens gebeurd het vaak dat de zwarte oogstreep en borsttekening iets minder opgebleekt is dan de rest, waardoor deze meer opvalt, er is meer contrast, dit is ook een kleurfout. Bij voorkeur hebben staart en oogstreep dezelfde lichtgrijze opgebleekte tint. Vooral egaliteit is erg belangrijk bij deze kleurslag.

Pastel Zebravink Pop

Voor de pastel zebravink pop gelden uiteraard dezelfde regels en richtlijnen. Omdat de pop geen wang en flanktekening heeft, is het hierbij nóg belangrijker te letten op egaliteit. Op egaliteit zijn bij de pop namelijk nog meer punten te halen dan bij de man. Let dus vooral op de egale rugdekkleur en de zo licht mogelijke oogstreep, die vaak wat te donker van kleur is.

Verandering in Standaardeisen bij Pastel combinaties

De Pastel mutatie heeft de afgelopen jaren een aantal veranderingen meegemaakt in de standaardeisen in combinatie met andere kleurslagen. Zo dienen niet alle combinaties overal opgebleekt te zijn, er zijn ook combinaties waar juist zoveel mogelijk contrast gevraagd wordt. Uiteraard dienen de basiskleuren pastel grijs en pastel bruin gewoon volledig opgebleekt te zijn.

Zwart dient Zwart te zijn!?
Een Pastel Bleekrug grijze man die enige jaren geleden op een show te bewonderen was, heeft gezorgd voor wijzigingen in deze standaardeisen, deze vogel had en zeer mooi contrast met witte en zwarte veervelden. Sindsdien worden ook steeds meer andere mutatie combinaties met pastel met zoveel mogelijk contrast gevraagd. Bij combinaties zoals pastel blackface, waar een kleurslag met een zwarte factor wordt toegevoegd, dienen juist alle zwarte kleurvelden zo diep mogelijk zwart van kleur te zijn. Dit is om te zorgen voor zoveel mogelijk contrast met de andere kleurvelden. Het zwart mag maximaal 20% opgebleekt zijn, hoe minder (en dus dieper zwart) hoe beter!

Verdiep u eerst in de Standaardeisen!
Wilt u dus aan de slag gaan met de pastel mutatie in combinatie met 1 of meerdere andere mutaties? Zorg ervoor dat u de standaardeisen kent en blijft volgen voor eventuele wijzigingen. Of bekijk een van mijn andere pagina’s waar de kleurslag die u wilt kweken mogelijk al omschreven wordt.