Grijze Wildkleur Zebravink

Wildkleur zebravinken zijn grijs van kleur, met daarbij uiteraard de bijbehorende tekening van de man en de pop. Het wildkleur zebravink mannetje is erg makkelijk herkenbaar ten opzichte van de wildkleur zebravink pop. De zebravink komt van Oorsprong uit Australië, rond 1850 zijn de eerste zebravinken naar Europa gekomen. Rond 1920 is de eerste mutatie ontstaan, de witte zebravink. In de 80 daarop volgende jaren zijn er wereldwijd circa 30 verschillende mutaties ontstaan. Echter de grijze wildkleur zebravink zal altijd de basis vormen, de wildvorm vorm blijft dominant ten opzichte van alle andere mutaties. Een zebravink kan niet “split” voor wildkleur zijn, want wildkleur grijs is dominant. Uiteraard kan een wildkleur zebravink wel split zijn voor recessieve en geslachtsgebonden mutaties.

Selectie punten Wildkleur Grijs

Er zijn heel veel wildkleur grijze zebravinken kwekers in Europa. Door de vele competitie in de grijze klasse is het altijd een van de moeilijkste kleurslagen om kampioen mee te worden op shows. Naast dat het formaat en model goed moet zijn, moet de rug in één rechte lijn tot het einde van de staart. De vogel dient een mooie ronde kop te hebben, met een mooie korte kegelvormige rode snavel. De wang dient diep oranjebruin te zijn en de flanken kastanjebruin met daarop ronde witte stippen. Het grijs dient leigrijs te zijn, op de kop gehamerd grijs. De staart moet mooi zwart en wit geblokt zijn. De buik wordt zo wit mogelijk gevraagd, maar meestal toont deze nog wel een lichte crème kleur, dus hoe witter hoe beter! De borstband en snavelstreep moeten mooi breed en zwart van kleur zijn. De zebratekening op de borst dient mooi door te lopen, tot onder de snavel, hier mag geen wit vlekje te zien zijn. Het wit tussen de snavel en oogstreep mag ook niet tot boven het oog lopen.

Wilde Wildkleur Zebravink

Onze grijze wildkleur zebravink lijkt echter van formaat, model en tekening totaal niet meer op de wilde zebravink uit Australië. In de vele generaties dat de zebravink in Europa gekweekt wordt, is er vooral geselecteerd op formaat, model en tekening. Hierdoor is onze wildkleur zebravink veel groter en voller, heeft een dikkere kop, kleinere snavel, sterkere tekening en ga zo maar door. In onderstaand filmpje kunt u zien hoe de wildkleur zebravink in de natuur in Australië eruit ziet.