Bleekrug Zebravink

De bleekrug mutatie bij de zebravink vererft geslachtsgebonden. Tevens is de bleekrug mutatie onderdeel van de MM-reeks samen met masker (zwartoog en roodoog) en ino. Met een bleekrug zebravink man, kweek je dus al direct bleekrug poppen, andersom niet. Bij de bleekrug mutatie is, zoals de naam al zegt, de grijze rugdekkleur opgebleekt. Er dient een duidelijke kop-nekscheiding aanwezig te zijn, donkerder op de kop dan op de rug.

 

Bleekrug Grijs Man

De belangrijkste eis bij de bleekrug grijs man is het lichtere rugdek. Deze dient niet perse lichtgrijs te zijn, maar er dient een duidelijke scheiding in de nek te zijn. De kop dient duidelijk donkerder van kleur te zijn dan het rugdek. De wang en flanktekening bij de bleekrug man worden door deze mutatie ook lichter van kleur. Echter worden ze zo donker mogelijk gevraagd op shows. De bleekrug mutatie bij de zebravink heeft een nog een ander duidelijk herkenningspunt, een hele witte buik.

Bleekrug Grijs Pop

De bleekrug grijs pop heeft een iets minder hoge moeilijkheidsgraad dan de man. Aangezien het vrij lastig is een mooie diepe wang en flank kleur te krijgen bij de man. Hier heb je bij de pop natuurlijk geen last van. De bleekrug grijze pop heeft dus eigenlijk maar twee duidelijke afwijkingen tot een normale grijze pop. Het rugdek dient lichter van kleur te zijn, met een duidelijke kop/nek scheiding. Tevens is de buik altijd wit bij een bleekrug zebravink.

Selectiepunten

De kop-nekscheiding is bij de bleekrug zebravinken een van de belangrijkste punten. Naast de diepte van de flank en wang tekening bij de man. Het is vrij lastig een duidelijke kopnekscheiding te realiseren, hier dient dus goed op geselecteerd te worden. Daarnaast dient bij de man de wang en flank tekening zo donker mogelijk van kleur te zijn. Ook dit is vrij lastig te realiseren, hier dient dus ook streng op geselecteerd te worden.

Bleekrug en Masker

Aangezien Bleekrug en Masker beide in de MM-Reeks zitten worden er door sommige kwekers regelmatig masker poppen gebruikt, zowel roodoog als zwartoog. Om mooie bleekrug zebravink mannen te krijgen met een goede kop-nekscheiding zijn met name zwartoog masker poppen geschikt. Doordat deze een donkerdere kop hebben en dit dus een groter contrast kan geven bij een bleekrug man split masker zwartoog. Bij roodoog masker poppen wil de kop-nekscheiding nog wel eens wat meer vervagen bij de bleekrug mannen split masker roodoog.

Echter kan een masker alleen een toegevoegde waarde zijn voor de bleekrug mannen. Aangezien een bleekrug pop nooit split masker kan zijn. Eigenlijk komt het er dus op neer dat je beter goed kan selecteren binnen zuivere bleekruggen om een zo goed mogelijk lijn op te zetten, met zowel goede bleekrug mannen als poppen. Wil je sneller resultaat met de mannen? Kies dan voor het gebruik van masker poppen. Voor de langere termijn, hou het zuiver.

Donkere bleekrug zebravink

Sinds een aantal jaren hoeft de kleur van het rugdek niet meer heel licht grijs te zijn. Zolang er maar een duidelijke kop-nekscheiding aanwezig is. Er worden dus minder maskers gebruikt in de bleekrug kweek. Echter het gevolg is dat er dus veel donkderdere bleekrug zebravink mannen gekweekt worden, en hierop geselecteerd wordt. Deze donkere bleekrug mannen winnen vaker op de show dan de lichtere variant, omdat ook de flank en wang kleur donkerder zijn. Schijnbaar wordt er meer waarde aan de donkerheid gegeven, dan aan het contrast. Een keurmeester kan ook bijna niet anders, omdat de donkere variant sneller aan de nieuwe standaard voldoet.

 

Mijn mening over de “donkere bleekrug”

Het mooie contrast van het lichte rugdekkleur van een bleekrug zebravink gaat totaal verloren bij een donkere bleekrug, persoonlijk vind ik dit echt een verlies voor deze kleurslag. Ja, de wangen en flanken zijn mooier en dieper van kleur, maar het gaat om het totaalplaatje en het contrast. En de kleurslag heet niet voor niks “bleekrug”, toch? Door selectie moet het ook zeker mogelijk zijn een lichte bleekrug te kweken met een wat diepere wang en flank tekening, voor nog meer contrast. Zoals enkele kwekers al bewezen hebben. Om beide varianten te behouden en iedereen tevreden te houden kan er misschien beter een bleekrug type 1 en 2 in het leven geroepen worden.

© Jesse van Es – www.ZebravinkenMutaties.nl