Zwartborst Blackface Grijs

De zwartborst blackface grijs bestaat uit een mutatie combinatie van de recessieve zwartborst en de dominante blackface mutatie. Beide ouders dienen dus minimaal split zwartborst te zijn en één van de twee dient tevens ook blackface te zijn. Het mooie van deze mutatie is dat de kleurslagen elkaar lijken te versterken en tevens zorgen voor hele mooie contrastrijke exemplaren bij de mannen.

zwartborst-blackface-2

Selectiepunten Zwartborst Blackface

Het is uiteraard mogelijk om direct te beginnen met een zwartborst blackface. Indien je hieraan kunt komen in redelijke kwaliteit. Echter zul je altijd terug moeten vallen op zwartborst mannen of poppen. Die meestal niet voldoen aan de normale zwartborst standaardeisen. Hierdoor vallen automatisch vrijwel alle jonge zwartborst mannen af voor de show, die geen blackface zijn. Er dient namelijk meer gelet te worden op de uitvloeiing van de wang en mooie strakke witte streepjes op de flank, om deze bij de zwartborst blackface grijs ook goed tot uiting te laten komen. De zwartborst zelf (zonder blackface) dient een volledig zwarte borst te tonen, eventueel gepareld, tot aan de snavel. Dit soort mannen heb je niet nodig bij de zwartborst blackface kweek. De blackface mutatatie zorgt ervoor dat dit veerveld toch wel zwart door zal lopen. Dus kan de focus bij de gewone zwartborsten die gebruikt worden meer liggen op de wangvlek, flank en de omzoming op de vleugels.

Sterke punten:

  • Makkelijkere uitvloeiing van het zwart
  • Makkelijkere uitvloeiing van de wang

Zwakke punten:

  • Flanktekening (!) deze dient duidelijk aanwezig te zijn met witte kleine streepjes. (max 50% wit)
  • Zwart overal even diep van kleur, tevens zo ver mogelijk doorlopend richting de stuit.

foto-02

Mijn vogels

Vanwege het feit dat de gewone zwartborst mannen die uit deze combinatie komen meestal niet gebruikt kunnen worden voor de show, of andere mutatie combinaties. Heb ik besloten te stoppen met deze mooie mutatie combinatie (en alle andere combinaties met zwartborst) om de focus meer te kunnen leggen op mijn andere kleurslagen. Ik heb dan ook geen enkele zwartborst meer zitten. Hieronder een foto van enkele van mijn laatste zwartborst blackface vogels die in 2016 verkocht zijn.

zwartborst-blackface-3

© Jesse van Es – www.ZebravinkenMutaties.nl