Kleurslag Combinaties Zebravinken

Doordat er veel verschillende mutaties en dus kleurslagen zijn ontstaan in de afgelopen tientallen jaren, zijn er héél erg veel verschillende kleurslag combinaties te maken bij zebravinken. Nog lang niet alle mogelijke kleurslag combinaties zijn gekweekt. Jaarlijks zijn er weer nieuwe combinaties te bewonderen op Tentoonstellingen.

In Nederland zijn er inmiddels minimaal 23 kleurslagen (mutaties) onder de zebravinken aanwezig. Enkele nieuwe kleurslagen zijn nog in ontwikkeling om zich te bewijzen, zoals bijvoorbeeld de “Witwang”. Dan zijn er ook nog selectievormen, de een telt deze wel mee, de andere niet.

Hoeveel kleurslag combinaties zijn er te maken?

Het aantal mogelijke kleurslag combinaties is echt oneindig veel. Echter in de praktijk zijn niet alle mutaties te combineren, sommige liggen bijvoorbeeld op het zelfde chromosoom. Tevens zijn sommige kleurslagen niet meer herkenbaar als deze gecombineerd worden, dat is uiteraard niet wenselijk. Een combinatie is alleen een aanwinst, wanneer alle mutaties duidelijk herkenbaar aanwezig zijn in een zebravink.

Wanneer je uit gaat van 15 verschillende mutaties en maximaal 5 mutaties in één zebravink, dan zijn er al 3.003 verschillende combinaties mogelijk. Wanneer je meer dan 5 combinaties in 1 zebravink gaat stoppen, wordt het aantal nog extreem veel hoger. Bij 6 mutaties in 1 zebravink is het al 5.005 mogelijkheden, etc. Alle mogelijke kleurslag / mutatie combinaties zullen nooit gekweekt worden, de mogelijkheden zijn te groot. Ieder jaar zullen er dus nieuwe combinaties bij komen.

In de praktijk hebben we inmiddels zo’n 200 tot 300 verschillende duidelijk herkenbare kleurslag combinaties. Elk jaar komen hier weer een flink aantal nieuwe combinaties bij. Sommige kleurslag combinaties hebben jaren van ontwikkeling nodig. Het is niet makkelijk om diverse mutaties in één zebravink zichtbaar aanwezig te krijgen. Hier gaan soms jaren van kweken met splitten overheen, soms met een of enkele toevalstreffers.

Onderstaande zebravink is een toevalstreffer van mij in 2015. De kans op deze kleurslag combinatie was 1 op 16. Ik kreeg maar 2 jongen groot van het koppel voordat de vader dood ging. Laat het nou precies een jonge man en pop in de gewenste kleurslag combinatie zijn.

zwartwang-blackface-bleekrug-grijs
Zwartwang Blackface Bleekrug Grijs man split Zwartborst.