LED-Verlichting voor Vogels

Voor veel kwekers is LED-verlichting het einde, helemaal geweldig! Het staat “professioneel” en zeer mooi, elke kooi heeft zijn eigen LED-verlichting en alles is strak en is goed verlicht. Daarnaast is LED-licht energiezuinig en gaat het lang mee. Maar is LED-verlichting wel zo geweldig voor vogels? Wij kijken graag naar wat “wij” graag zien en mooi vinden. Maar wat wil een vogel graag zien?

Wat is belangrijk in verlichting voor vogels?

Voor vogels zijn er eigenlijk drie dingen zéér belangrijk in verlichting. En dat is UV-licht, een Hoge Frequentie verlichting en het aantal lichturen per dag. Pas als deze 3 onderwerpen correct worden toegepast, dan is de verlichting optimaal voor een vogel. Zoals je wel begrijpt is de zon (zonlicht) het perfecte voorbeeld, dit moeten we zien na te bootsen wanneer we vogels niet van direct zonlicht kunnen voorzien. Een binnenverblijf voor vogels dient dus voorzien te worden van de juiste verlichting.

Kan LED-Verlichting de zon nabootsen?

Op dit moment nog niet! Mogelijk in de toekomst, maar alle LED-verlichting welke verkocht wordt anno 2021 voor vogels is NIET voorzien van UV-licht. Meer informatie over UV-licht bij vogels kan je hier lezen. Daarnaast zijn er kwekers die de LED-verlichting zonder voorschakelapparaat aansluiten, waardoor LED-lampen niet hoogfrequent (HF) zijn, en dus een grote felle knipperende discobol voor vogels zijn! Meer informatie over Hoge frequentie lampen kan je hier lezen.

LED-Verlichting is dus niet optimaal voor vogels!

Helaas! Het staat mooi voor ons om naar te kijken, maar LED-verlichting is NIET ideaal voor vogels. Naast het feit dat alle LED-lampen niet voorzien zijn van UV-licht, zijn veel LED-lampen ook niet hoog frequent. Daarnaast zijn de lampen vaak ook veel té fel voor vogels, het komt geregeld voor dat vogels met dichtgeknepen ogen in de kooien zitten.

Kan je LED-verlichting wel gebruiken voor vogels?

Ja, dat kan, maar zorg ervoor dat je LED-verlichting goed is afgesteld op vogels. De LED-lampen moeten hoog frequent en dimbaar zijn. Zet LED-lampen nooit op 100% in een kleine broedkooi, meestal is 40% al ruim voldoende! Zorg er daarnaast voor dat ze op een timer of automatisch dag en nachtschema (tijdschema) staan ingesteld. Veel LED-verlichting is programmeerbaar en kan het opkomen en ondergaan van de zon nabootsen door dit correct in te stellen.

LED-Verlichting heeft geeft nog geen UV-licht.

Echter zelfs bij correct gebruik van LED-verlichting zal er altijd nog een zéér belangrijk element voor vogels ontbreken, namelijk UV-licht. Er wordt al jaren aan gewerkt door bedrijven, maar er is helaas nog geen goedgekeurde veilige UV-LED-verlichting voor vogels op de markt! Zolang dit nog niet bestaat, is LED-verlichting dus absoluut niet de beste verlichting voor vogels, je doet ze echt tekort. Lees maar eens waarom UV-verlichting belangrijk voor vogels is.

Denk dus goed na wat voor verlichting je kiest, dat iets mooi is, betekend nog niet dat het goed is! Denk goed na over het welzijn van de vogels, want die hoort voorop te staan.

© Jesse van Es
www.ZebravinkenMutaties.nl

Gepubliceerd op 17-1-2021

Gerelateerde Artikelen: