Zebravink Voeding

De voeding van een zebravink is vrij gemakkelijk, uiteraard is een zaden mengeling de belangrijkste basis voeding voor een zebravink. Echter waar moet je nou precies op letten, wat is echt nodig in de voeding van een zebravink, en wat moet je een zebravink niet voeren? Heb je sinds kort zebravinken, of wil je graag wat meer over de voeding weten? Dan vindt je hier alle nodige voedingsinformatie.

Basis Voeding – Zaden

Als basis voeding is een goede zadenmengeling onmisbaar, er zijn heel veel soorten zaden die geschikt zijn voor zebravinken. Zo kan je bijvoorbeeld een zadenmix nemen voor tropische vogels, Australische prachtvinken of specifiek voor zebravinken, de laatste mengeling heeft natuurlijk de voorkeur. Echter al heb je zebravinken gemengd met andere tropische vogels, dan zouden de andere mengelingen ook prima voldoen, of een volière voer mengeling.

Zebravinken hebben wel de voorkeur voor bepaalde zaden, zo laten ze vaak de rode millet en andere grovere zaden liggen. Ga op zoek naar een mengeling met voornamelijk kleinere zaden en kijk of ze alles opeten, het is natuurlijk zonde als ze de helft van het voer laten liggen en daarnaast is een te eenzijdige voeding ook niet goed voor ze.

Zorg dat er altijd onbeperkt zaden aanwezig zijn, controleer het voerbakje dagelijks. Blaas de zaden uit, want een zebravink pelt de zaden en er zullen veel lege hulsjes en vliesjes van de zaden in het bakje liggen. Het kan dus lijken alsof het voerbakje vol ligt met zebravinkenvoer, maar deze voornamelijk lege zaden bevat. Als een zebravink meer dan 12 uur niet kan eten, kan deze al komen te overlijden. Dit gaat dus best snel, dus zorg dat er altijd voer aanwezig is!

Eivoer / Krachtvoer

Ook hier zijn diverse merken en soorten van, maar over het algemeen zijn er 2 belangrijke verschillen. Je hebt droog eivoer en rul eivoer, het droge eivoer wordt meestal minder snel gegeten als nat eivoer, maar dit verschilt ook per zebravink. Het rulle eivoer is meestal aangemaakt met honing en is wat zachter, vochtiger en zoeter van smaak. Je kan ook zelf je eivoer maken, of droog eivoer aanmaken met water. Echter de laatste 2 opties zijn maar zéér beperkt houdbaar, bij voorkeur dienen deze dezelfde dag opgemaakt te worden.

De hoeveelheid eivoer welke je geeft en de regelmaat is afhankelijk van meerdere omstandigheden. Eivoer zoals de naam al zegt, bevat veel eiwitten en ook wat vitamines. Heb je enkel een koppeltje of 2 mannetjes zebravinken en ga je daar niet mee kweken? Geef dan hooguit 1x per week een heel klein beetje eivoer. Als je teveel eivoer geeft kan de broeddrang behoorlijk op gaan spelen, daardoor kunnen ze ook agressiever worden. Ga je wel kweken? Dan mogen ze 2x per week eivoer en tijdens de kweek vaker. Heb je jongen? Dan moet er elke dag eivoer beschikbaar zijn!

Fruit en Groente

Mogen zebravinken fruit en groente? Jazeker! Uit fruit en groente worden veel vitamines en ook wat mineralen gehaald. Alleen moet je zorgen dat je het in de juiste verhouding geeft. In fruit en groente zit veel vocht, meestal wel 90%, maar de zebravink denkt dat hij gewoon aan het eten is. In plaats daarvan krijgen ze veel vocht binnen en kunnen ze aan de diarree raken. Geef daarom altijd héle kleine hoeveelheden, want het zijn maar kleine vogeltjes!

Zebravinken mogen allerlei soorten fruit en groente, zoals sinaasappel, sla, appel, ijsbergsla, komkommer, meloen, etc. Het enige wat écht giftig is voor vogels is avocado. Daarnaast mogen ze ook sommige soorten planten, zoals bijvoorbeeld paardenbloem bladeren. Geef van alles kleine beetjes en hooguit een paar keer per week.

Maagkiezel en Mineralen

Naast de gewone voeding, mogen maagkiezel en mineralen ook niet ontbreken. Zebravinken zullen zelf de maagkiezel en mineralen opnemen wanneer ze dit nodig hebben, je kan dit dus het beste apart geven en niet door het voer mengen. Zet gewoon een heel klein bakje neer en vul deze 1x per week aan, dat is meer dan genoeg. Er zijn merken die het als mengeling (maagkiezel + mineralen) verkopen, maar het kan ook los van elkaar gekocht worden.

Zebravinken hebben een spiermaag, de zaden in de maag worden vermalen door de spiermaag, maagkiezel helpt hierbij. De meeste kiezels blijven in de maag, maar uiteraard met de ontlasting verliezen ze ook soms kiezeltjes, daarom moet dit ook weer aangevuld kunnen worden.

De mineralen zijn goed voor met name het calcium, voor de botten, eventueel ook voor de eieren als je gaat kweken. Je kan naast (of in plaats van) een mineralen mix van bijvoorbeeld schelpjes, ook sepia gebruiken. Sepia is ook een rijkelijke bron van calcium, welke je in de kooi kan ophangen. Je dient uiteraard naast een sepia schaal ook nog de maagkiezel te geven.

Trosgierst

Er zijn verschillende soorten trosgierst op de markt, maar de beste kwaliteit is de gele Franse Trosgierst. Zebravinken zijn verzot op trosgierst en zouden de hele dag niks anders meer eten als ze onbeperkt trosgierst zouden krijgen. Geef daarom hooguit 2x per week een klein beetje trosgierst, puur als extra afwisseling of beloning.

Heb je jonge zebravinken? Trosgierst is lekker en zachter dan gewone zaden, jonge zebravinken kunnen dus goed leren eten met trosgierst. Zodra de jongen ongeveer een week uitgevlogen zijn, kan je af en toe wat trosgierst geven. Wanneer de jongen zelfstandig zijn en je ze apart gaat zetten, kan wat extra trosgierst zeker geen kwaad!

Water !

Last but not least…. water! Zebravinken zijn van oorsprong Australische vogels, echter ze zijn al vele generaties lang gewend aan het Europese klimaat. Ze drinken meer dan de wilde zebravink, er dient altijd water beschikbaar te zijn. Zorg dat je het water dagelijks ververst en was daarbij het drinkflesje goed af, bij stilstaand water komt er namelijk al gauw een vettige vieze laag aan de binnenkant van het flesje.

Je kan natuurlijk ook water in een bakje aanbieden, maar dit is meestal geen goed idee. Een zebravink ziet dit in de meeste gevallen als waterbadje en zal zich lekker gaan wassen. Het gevolg is dat het water zeer snel vies wordt of het bakje zelfs leeg raakt. Zebravinken zijn helaas niet zo slim om er dan niet meer uit te drinken, dus ze drinken vervuild water.

Verstrek daarom 1 a 2 keer per week ook badwater, zodat ze zich ook kunnen wassen. Gewoon koud of lauw kraanwater, zonder toevoegingen, in een schaaltje, badhuisje, of laag bakje. Haal het badwater na het badderen, of na 1 of 2 uur weer uit de kooi, zodat ze het niet als drinkbakje gaan gebruiken.

© Jesse van Es
www.ZebravinkenMutaties.nl