Zebravink Man of Pop?

Hoe zie je nou het verschil tussen een zebravink man of pop? De zebravink man is over het algemeen vrij makkelijk te herkennen. Een wildkleur (grijs) mannetjes zebravink heeft namelijk bruine wangen, bruine flanken met witte stippen en een zwarte borstband met zebratekening op de borst. De wildkleur zebravink pop heeft deze man kenmerken niet, het zebravink vrouwtje heeft enkel een zwarte oogstreep en zwart wit gestreepte staart.

Er zijn echter heel veel verschillende kleuren zebravinken, waaronder ook witte zebravinken. Hoe weet je nou zeker of dat je een man of een pop hebt? Er zijn 2 vaste regels, die bijna altijd van kracht zijn. Een mannetjes zebravink kan zingen en heeft een diep rode snavel, ook wel koraalrood genoemd. De zang van een mannetje is een vrolijk melodietje, duidelijk herkenbaar.
De pop kan niet zingen en heeft een oranje snavel, ze kan alleen een kwetterend geluid maken. Er is wel een uitzondering op deze regel, een jonge zebravink man (die nog niet volledig op kleur is), of een man die niet in conditie is, kan soms een oranje snavel hebben en (nog) niet zingen.

Hieronder volgen 2 voorbeelden, een foto van een zebravink man en pop. Deze voorbeelden zijn geen wildkleur grijze, maar bleekrug grijze zebravinken (een lichtere variant). De wildkleur grijze zebravink is in zijn geheel wat donkerder van kleur dan onderstaand voorbeeld, maar de tekening van de man en pop is op dezelfde manier aanwezig. (het bruin is donkerder van kleur bij de wildvorm)

 

Zebravink Man of pop, uitzonderingen:

Let goed op! Er zijn namelijk meerdere uitzonderingen betreffende de kleuren en tekening van een zebravink, zowel bij de man, als de pop. Er zijn namelijk heel veel verschillende kleuren bij de zebravinken, zelfs meer dan 200 verschillende combinaties van kleuren. Er zijn dus ook zebravink mannen die een beetje op een pop kunnen lijken, bij bepaalde kleur varianten. Ook andersom kan het voorkomen, dat een bepaalde kleur zebravink pop er mogelijk een beetje uit kan zien als een man. Vooral zebravink poppen kunnen nog wel eens wat weg hebben van een man, zo heeft een zwartwang pop bijvoorbeeld ook wangvlekken, net zoals de man! Het komt dan helaas ook vrij regelmatig voor dat een zebravink man als pop verkocht wordt, of andersom.

Zebravink mannen die er als pop uit kunnen zien:

  • Witte zebravink
  • Bonte zebravink
  • Wangloze zebravink
  • Pastel zebravink
  • Masker zebravink

Bij bovenstaande kleuren wordt soms een zebravink man aangezien voor een pop. Bij de witte zebravink is het verschil tussen man en pop alleen nog maar te zien aan de kleur van de snavel. De man heeft een knalrode snavel, koraalrood. De snavel van de pop is meer oranje of oranjerood. Een jonge witte zebravink heeft de eerste maanden een oranje snavel, deze wordt later pas dieprood van kleur als het een man is. Tevens kan een witte zebravink die niet in goede conditie is, ook een oranjekleurige snavel vertonen en dus als een pop eruit zien.

De bonte zebravink kan soms bijna alle duidelijke man kenmerken verborgen houden doordat precies deze onderdelen wit van kleur zijn. Maar meestal is er wel een stukje zichtbaar welke aantoont dat het toch een zebravink man is en geen pop, is dat er niet dan kan je nog naar de kleur van de snavel kijken, net zoals bij een witte zebravink man.

Wangloze zebravinken zijn er ook, maar deze zijn vrij zeldzaam en worden niet veel gekweekt, de kans dat je deze tegenkomt is dan ook erg klein. Zoals de naam al zegt, heeft de man geen wangvlek meer, maar nog wel de andere mannen kenmerken. (zoals flank en borst tekening)

Pastel zebravink mannen zijn soms zó erg licht van kleur, dat je soms echt even goed moet kijken of er lichte man kenmerken aanwezig zijn. Over het algemeen zijn deze altijd wel te zien, maar deze kunnen tot wel 90% opgebleekt zijn en dus slecht zichtbaar aanwezig zijn!

Er zijn masker zebravink mannen die echt heel erg weinig kleur vertonen, dit komt zelden voor maar het kan wel. De kleur is soms zo licht dat de wangvlek en flank bijna crème wit van kleur zijn, tevens is het zwart dan zeer lichtgrijs van kleur. Echter als je goed kijkt, zie je de zeer licht gekleurde man kenmerken wel gewoon aanwezig in de vogel.

Zebravink poppen die er als man uit kunnen zien:

  • Witte zebravink
  • Zwartwang zebravink
  • Wang zebravink
  • Oranjeborst zebravink

De witte zebravink pop kan soms een vrij donkere oranje snavelkleur hebben, oranjerood van kleur. Hierdoor is het soms wat lastig te zien of het een man of pop is, want het kan namelijk ook andersom. Maar meestal als de vogel oud genoeg is (volwassen) en in conditie is, is het over het algemeen vrij duidelijk te zien. (man koraalrood, pop oranje of oranjerood)

De zwartwang zebravink pop heeft net zoals de man een zwarte wangvlek! Dus hier kan niet uit geconcludeerd worden dat het een man is, want het kan ook een pop zijn. Er dient dus gekeken te worden naar de borst en flank tekening. Let er ook op dat er poppen zijn met veel zwarte aanslag op de borst en flank, waardoor deze op een man lijken. Echter de borst en flanken van een man zijn echt een stuk dieper van kleur. Tevens zitten er natuurlijk witte stippen op de flank van een zwartwang zebravink man.

De wangen van de pop kunnen volledig zwart van kleur zijn (rode cirkel), de borst (groen) en flank (geel) kunnen zwarte aanslag hebben.

De wang mutatie bij de zebravink geeft zowel de man als de pop een wangvlek. Ook hier geld dus net zoals bij de zwartwang mutatie dat er naar de borst en flanktekening gekeken dient te worden of het een zebravink man of pop is.

De oranjeborst mutatie bij de zebravink wordt sinds enkele jaren ook duidelijk zichtbaar bij de poppen gekweekt. De poppen vertonen dan een licht oranjebruine wangvlek en soms zelfs oranjebruine flanken mét hele lichte crème stippen erin! Deze poppen worden ook wel oranjeborst “type 2” genoemd. Deze moeten uiteraard niet verward worden met een man. De pop heeft echter geen borst tekening zoals de man wel heeft (mooi oranje met zebra tekening), dus het verschil is echter nog wel heel duidelijk tussen man en pop. Echter de kans dat u als beginner zo’n pop tegen komt, is extreem klein, over het algemeen doen de meeste kwekers deze vogels namelijk niet weg.

Mannetjes zebravink kan Zingen

Behalve naar het kijken voor een zebravink man of pop, kan je natuurlijk ook nog luisteren. Een mannetjes zebravink zingt, een vrouwtjes zebravink (popje) maakt alleen wat eentonige piep geluidjes. Het mannetje kan natuurlijk ook de simpele kwetter geluidjes maken zoals de pop, maar de man heeft ook een echt vrolijk melodietje, zeer duidelijk herkenbaar!