Lichturen bij Vogels

Het aantal lichturen bij vogels is belangrijk voor de kweek en rust periode. Zo dient het aantal lichturen bij vogels zo rond de 15 a 16 uur te zijn voor goede kweekresultaten. In de rustperiode wordt het aantal lichturen op 10 tot 12 uur per dag gezet. Het aantal uren licht per dag kan je het beste geleidelijk op- en afbouwen.

Lichturen in de Natuur

Zebravinken komen oorspronkelijk uit Australië, hier is er op de langste dag iets minder dan 15 uur licht. De kortste dag in de natuur is iets minder dan 10 uur licht. Maar zebravinken zijn al heel lang in Europa en worden al tientallen jaren niet meer geïmporteerd, de meeste vogels zijn daarom gewent aan 12 tot 16 kunstmatige lichturen per dag.

Aantal Lichturen opbouwen

Om zebravinken in de broedstemming te krijgen wordt het aantal lichturen per week met ongeveer een half uur opgebouwd. Van de rustperiode met 12 uur licht per dag, tot 15 a 16 uur licht per dag voor het broedseizoen. Dus wanneer je van 12 uur licht naar 16 uur licht per dag wilt, dien je dus 8 weken voor de kweek te beginnen met opbouwen van het aantal lichturen. Mocht je minder geduld hebben, er zijn ook kwekers die het aantal lichturen met ongeveer 1 uur per week verhogen, maar de voorkeur ligt bij een half uur per week. Voor het afbouwen van het aantal lichturen bij vogels naar 12 uur per dag, voor de rustperiode, dien je bij voorkeur hetzelfde schema aan te houden of iets sneller, dit kan wel met 1 uur per week.

Gebruik dimmers of extra (nacht) lampen

Wanneer het licht in één klap elke dag aan en uit gaat, kan dit veel extra stress en problemen opleveren. Vooral bij het uitzetten van het licht, indien het direct donker is en niet langzaam afbouwt, zullen veel vogels schrikken. Het klopt dat vogels rustig worden in een donkere omgeving, maar niet van direct pikdonker! Zebravinken kunnen in paniek van het nest afvliegen, of herhaaldelijk omhoog proberen te vliegen zonder succes, want ze zien niks.

Tegenwoordig zijn er ook lampen die automatisch langzaam feller worden, of donkerder worden. Dit heeft de voorkeur, zo gaat het natuurlijk ook in de natuur. De zon komt langzaam op en gaat langzaam onder. Je kan ook meerdere lampen gebruiken en de lampen 1 voor 1 uit laten gaan, met een klein lampje die weinig licht af geeft als laatste. Deze laatste methode gebruik ik zelf, in totaal 5 verschillende lampen afbouwend (met tijdschakelaars) in een half uur tot drie kwartier.

Tijdschakelaars zijn onmisbaar!

Een kweker kan niet zonder tijdschakelaars! Wanneer we handmatig ons licht gaan aan- en uitzetten zul je zien dat de kweekresultaten drastisch minder worden. Zebravinken en vogels zijn gewent aan vaste ritmes, dus deze mogen niet teveel schommelen. Daarnaast scheelt het ons natuurlijk tijd en werk 😉

Voorbeeld effect tijdschakelaars en vaste lichturen

Een mooi voorbeeld van mijn vriendin: Ze had 2 koppels forpussen (dwergpapegaaitjes) voor 2 jaar lang in de huiskamer voor de kweek en kregen de beste verzorging etc. maar er kwamen maar geen eieren. In de huiskamer varieert het aantal lichturen natuurlijk, soms blijf je wat langer wakker, of ben je er eerder uit. Vervolgens zijn de forpussen verhuist naar een andere kamer met tijdschakelaar op de verlichting, in dezelfde kooi etc. Het grootste verschil was het vaste aantal lichturen. Binnen enkele weken waren de eerste eieren gelegd.

Gerelateerde artikelen:
Hoog Frequent Verlichting
 UV-verlichting
UV-Lampen
LED-Verlichting