Zebravink mannetjes bij elkaar

Kan je 2 zebravink mannetjes bij elkaar zetten in een kooi? Jazeker! Je kan zonder problemen meerdere mannetjes zebravinken bij elkaar zetten. In de meeste gevallen zoeken ze elkaar ook gewoon op en zullen de mannetjes zebravinken ’s nachts lekker bij elkaar blijven slapen. Zelfs in een grote volière met meerdere zebravinken komt het soms voor dat 2 mannetjes samen een nestje bouwen. Wanneer er helemaal geen poppen bij zitten, dan hebben de zebravink mannen geen enkel probleem om met elkaar te leven.
Daarnaast zul je natuurlijk ook geen jongen krijgen als je 2 mannetjes bij elkaar in een kooi zet. Zebravinken zijn erg makkelijk te kweken, dus de kans dat je jongen krijgt is zeker aanwezig als je een koppel houdt. Daarom hebben sommige mensen de voorkeur om 2 of meerdere mannetjes bij elkaar te houden.

Hoeveel zebravink mannetjes kan je bij elkaar zetten?

Er zit eigenlijk geen limiet aan het aantal mannetjes zebravinken die je bij elkaar in een kooi kunt zetten, als de kooi maar groot genoeg is. Je kan één mannetje alleen houden, maar dat is wel een beetje zielig en kan stress opleveren. Zebravinken zijn groepsdieren, dus zet minimaal 2 of meer mannetjes zebravinken bij elkaar in een kooi. Wanneer je alléén mannetjes zebravinken houdt en er géén popjes bij doet, dan hebben ze ook minder ruimte nodig. De mannetjes zebravinken zijn dan een stuk rustiger en minder agressief. De mannetjes zebravinken zullen dan meestal geen territoriaal gedrag vertonen.
De echte zebravinken kwekers houden daarom de mannetjes en vrouwtjes (popjes) gescheiden van elkaar, dan is er minder kans op ruzie. Pas wanneer het broedseizoen begint worden de mannetjes en vrouwtjes weer bij elkaar gezet in aparte kooien per koppel.

Relatie mannetjes zebravinken zeer sterk!

Onderzoek heeft aangetoond dat als je alléén zebravink mannetjes bij elkaar zet, de helft van de zebravinken een ander mannetje ook echt als partner kiest. Deze relatie tussen de mannetjes zebravinken is heel sterk. Zelfs al zou je daar later toch enkele vrouwtjes bij zetten, dan blijft méér dan de helft van deze mannetjes bij hun mannelijke partner en toont géén interesse in de vrouwtjes!

Kan je ook alleen zebravinken popjes bij elkaar houden?

Jazeker, je kan ook meerdere zebravink popjes bij elkaar houden, zonder mannetje. Kwekers houden ook alle poppen bij elkaar, apart van de mannen, buiten het broedseizoen. Echter als je van plan bent enkele zebravinken in huis te houden, dan kan je beter 2 mannen kiezen of een koppel zebravinken. Twee poppen zullen namelijk in de meeste gevallen minder met elkaar optrekken dan 2 mannen.

Zet geen vrouwtje (pop) bij meerdere zebravink mannetjes!

Ga je er 1 zebravink pop bij zetten, dan wordt het een ander verhaal! Dan wordt de kans groot dat hun broeddrang en territorium drift toch terug komt en ze ruzie gaan maken. Het koppel zal dan de andere mannetjes verjagen, of de andere mannetjes gaan ook achter het popje aan.

Wil je liever toch koppels zebravinken samen houden, of wil je graag jonkies krijgen? Kijk dan bij het artikel “hoeveel zebravinken bij elkaar” om te zien hoeveel koppels je samen kunt houden.

Gaat het toch fout?

Soms kan het toch fout gaan als je 2 mannetjes bij elkaar zet, er zit één agressieve bij. Soms moet een mannetje even wennen aan het idee dat er geen popjes meer in de buurt zijn en wordt het vanzelf minder. Mocht je echt pech hebben, dan heb je een mannetje met een probleem, maar in de meeste gevallen ligt dit echt bij de vogel zelf. Als je zo’n agressief mannetje hebt en meerdere koppels bij elkaar houdt, zal hij waarschijnlijk ook achter de andere mannen aanjagen. Dus dit ligt niet aan het feit dat je 2 mannen bij elkaar zet, maar in de meeste gevallen echt aan de vogel zelf. Daar kan je helaas weinig aan veranderen, zo’n man kan kan je dan beter met een pop houden, zonder andere vogels erbij. Of een groot verblijf geven, met voldoende ruimte (volière) in de hoop dat hij de andere met rust laat.