Bloedluis

Bij vogels is bloedluis een veel voorkomende probleem, echter hebben zebravinken gelukkig niet zo vaak last van bloedluis als andere soorten vogels. Bloedluizen zijn kleine parasieten welke zichtbaar zijn met het blote oog. Ze zijn vrij klein, als een heel klein zwart stipje, maar kunnen zich volzuigen met bloed van de vogels waardoor ze wat groter en donkerrood van kleur kunnen worden. Bloedluis is eigenlijk een mijten soort en is met name ’s nachts actief.

Bloedluizen houden van warme, vochtige en donkere plekken, ze zijn veelal te vinden tussen kieren en naden van het vogelverblijf. De kans op bloedluis is veel groter als er ook kippen of kanaries aanwezig zijn in de buurt, bij deze soorten komt bloedluis namelijk veel liever langs.

Bloedluis herkennen

Je kan bloedluis zelf zien en herkennen, daar is over het algemeen geen tussenkomst van een vogelarts voor nodig. Voor volwassen vogels kan je een verkleuring van de poten zien, welke te licht van kleur zijn, doordat de bloedluizen veel bloed opgezogen hebben. Bij jonge vogels in het nest, kan dit ervoor zorgen dat ze zelfs komen te overlijden. Echter zie je dit meestal pas wanneer er véél bloedluizen aanwezig zijn.

Volwassen vogels gaan meestal niet dood aan bloedluis alléén, maar doordat ze verzwakt zijn worden ze extra gevoelig voor eventuele andere ziektes en problemen. De doodsoorzaak is dan meestal een gevolg van meerdere problemen bij elkaar, welke wel mogelijk ontstaan kunnen zijn als gevolg van de verzwakking door de bloedluis.

Je kan het beste opzoek naar de kleine beestjes zelf, tussen kieren en naden. Dit kan bijvoorbeeld ook tussen zitstokken die geklemd of vastgedraaid zitten. Indien je luizen ziet zitten of lopen en je drukt deze plat, dan zal je in de meeste gevallen een rode bloedvlek krijgen, zodoende weet je zeker dat je te maken hebt met bloedluis. Enkele symptomen zijn:

  • Lichte pootkleur volwassen vogels (de rest van de huid ook, maar dat ze je niet van afstand).
  • Jongen met lichte huidskleur.
  • Dode jongen, echter weinig of geen dode volwassen vogels.
  • Hele kleine bewegende zwarte stipjes.
  • Bloedvlek bij platdrukken bloedluis.

Bloedluis behandelen

Bloedluis is te behandelen, maar het zijn wel zéér hardnekkige beestjes. Je moet echt goed je best doen en regelmatig bijhouden of controleren of dat er niet nog een aantal achtergebleven zijn die zich weer kunnen vermenigvuldigen. Je zult met name de omgeving goed moeten schoonmaken, behandelen en onderhouden. Indien nodig dienen de vogels zelf ook behandeld te worden. Zorg eerst dat je alle plekken te weten komt waar ze zich schuilhouden, probeer deze plekken zoveel mogelijk weg te halen.

Er zijn diverse middelen tegen bloedluis te krijgen op de vrije markt, zonder tussenkomt van een dierenarts. Zo kan je bijvoorbeeld Beaphar 404 Spray, Elector of Finecto gebruiken. De Beaphar 404 spray is bij vrijwel elke dierenwinkel te verkrijgen, de werkzame stoffen in de 404 spray zijn Pyrethrine en Piperonylbutoxide. Deze spuitbus kan zowel gebruikt worden voor het verblijf als op de vogels zelf.

Spuit alle kieren en naden goed in, bij voorkeur zonder vogels erin, maar bij enkele middelen zoals 404 spray kunnen de vogels wel blijven zitten. Zorg dat de vogels de spray niet direct in de luchtwegen of ogen krijgen. Zorg voor voldoende beluchting, open eventuele deuren of ramen indien mogelijk, voor verse lucht. Let er zelf ook op dat je eventueel handschoenen en/of een mondkapje gebruikt.

Indien je de bloedluizen ook op de vogels zelf ziet, dan kan je de vogels zelf ook inspuiten. Spuit ze lichtelijk in, maar héél kort en vanaf enige afstand (30 tot 50 cm), dus absoluut niet zeiknat! Zorg dat je de kop (ogen en snavel) afdekt bij het in sprayen van de vogels, zodat ze het niet binnen kunnen krijgen. De vogels zelf kan je het beste bij voorkeur inspuiten in de avonduren, voordat het donker wordt, omdat bloedluizen nachtdieren zijn.

Indien de bovenstaande behandelingen niet helpen, ook niet na herhaling, is een nog grotere aanpak nodig. Zoals het volledig weghalen van verblijven of volledig schoonspuiten en ontsmetten (zonder vogels erin, deze ook inspuiten en tijdelijk elders huisvesten). Probeer echt alle naden en kieren te voorkomen en te dichten. Gooi eventuele artikelen waar bloedluis zich in kan verschuilen weg en vervang deze voor nieuwe. (zoals bijvoorbeeld houten nestkastjes)

Bloedluis voorkomen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er wel meerdere dingen waar je mee rekening kan houden bij het voorkomen van bloedluis. Het belangrijkste is om kieren en naden zoveel mogelijk te voorkomen, oftewel zorg dat je deze dicht maakt met kit of lijm, waardoor er geen bloedluis zich kan verschuilen. Daarnaast bij voorkeur geen andere vogels zoals kanaries, duiven of kippen in de buurt of samen met zebravinken houden kan ook zeker helpen. Regelmatig badwater geven aan de vogels kan ook wat bijdragen.

Bloedluis houd niet van bepaalde geuren zoals die van tabak. Zo kan je de nesten van de vogels voorzien van enkele tabakstelen of wat tabak op de grond (onder het nestmateriaal), zodat bloedluizen zich niet in het nestkastje verschuilen en zich te goed doen aan het bloed van de jonge vogels.