Zebravinken Buiten Houden

Kan je zebravinken buiten houden, ook in de winter? Jazeker! Zebravinken zijn winterhard en kunnen dus het hele jaar buiten in een volière gehouden worden. Je hoeft zebravinken dus niet naar binnen te halen als het heel koud of slecht weer wordt. Echter moeten de zebravinken wel over voldoende schuilmogelijkheden beschikken, tegen weer en wind. Zelfs een nachthok is niet nodig voor zebravinken, als er maar voldoende beschutting is.
De zebravink komt van oorsprong uit Australië, daar leven ze in warme en droge gebieden. Een zebravink is dus van oorsprong een tropisch vogeltje. Echter hebben de zebravinken zich al tientallen jaren (vele generaties lang) aangepast aan ons Nederlandse klimaat, en kunnen dus gewoon buiten gehouden worden.

Niet s’ winters naar buiten doen!

Zebravinken zijn winterhard en kunnen dus buiten gehouden worden in een volière, echter kan je ze niet hartje winter van binnen naar buiten gooien! De overgang moet langzaam plaats vinden, de temperatuursverschillen mogen niet te groot zijn, anders komen ze in de problemen. Afhankelijk van het weer, kan je zebravinken tussen april en september naar buiten doen. Bij voorkeur dient het buiten meerdere dagen op rij minimaal 10 graden te zijn ’s nachts, en overdag natuurlijk warmer. Wanneer zebravinken uit een onverwarmde schuur of blokhut komen, kunnen ze wel naar buiten, als er maar voldoende beschutting is.
Let wel op de conditie van de zebravinken, als een vogel al niet lekker in zijn veren zit, dan moet je deze warm houden. Een zebravink die niet in conditie is, kan je dus niet naar buiten, of naar een koudere locatie verplaatsen! Doe je dit toch, dan zal deze meestal snel het loodje leggen… niet doen dus!

Zorg voor voldoende beschutting buiten

Een zebravink heeft natuurlijk wel een dak boven zijn hoofd nodig en voldoende beschutting! Als je van plan bent zebravinken buiten te houden moet je zorgen dat bij voorkeur minimaal 2 zijdes (bijvoorbeeld achterkant en zijkant) wind en waterdicht zijn. Daarnaast dient er een wind en waterdicht dak op het verblijf te zitten.
De locatie van het verblijf, in de meeste gevallen een volière, is ook belangrijk. Een volière moet niet in de volle zon staan, de zebravinken moeten in de schaduw kunnen zitten wanneer ze dat willen. Tevens moet je er voor zorgen dat de volière niet op een locatie zit waar de wind vol op staat. Staat de harde wind er toch vol op? Maak dan de volière ’s winters (gedeeltelijk) dicht met bijvoorbeeld plexiglasplaten voor het gaas, zodat de wind er niet doorheen komt.

Zebravinken van buiten naar binnen verplaatsen

Andersom kan het wel, het gehele jaar door! Je kan een zebravink die in de winter in de buiten volière zit, naar binnen verplaatsen indien nodig. Een groot verschil in temperatuur, naar een warmer klimaat, kan dus wel. Echter als deze eenmaal een aantal dagen of weken binnen heeft gezeten, kan je deze niet meer terug naar buiten verplaatsen als het daar te koud is. Je dient dat te wachten tot het weer lente wordt en het temperatuur verschil minder groot is.
Wanneer een zebravink erg zwak of ziek is, kan het soms verstandig zijn om deze naar binnen te halen. Een zebravink die namelijk verzwakt is zal veel makkelijker herstellen in een warme omgeving. Hou er echter wel rekening mee, dat deze vogel vervolgens niet terug naar buiten kan, dit kan pas weer het volgende seizoen!