Autosomaal Recessieve vererving

De autosomaal recessieve vererving bij zebravinken is een van de drie groepen van vererving. De meeste mutaties bij de zebravinken vererven recessief, het is dus de grootste groep. Dit betekent dat beide ouders minimaal split voor eenzelfde recessieve mutatie moeten zijn, om daar volle (aan het uiterlijk zichtbare) jongen uit te kweken.

Mutaties die recessief vererven zijn:

Split of vol voor een Recessieve mutatie?

Een vogel kan split of vol zijn, van een recessieve mutatie, wat houdt dat in? Een split vogel draagt de recessieve mutatie wel bij zich, maar toont dit qua uiterlijk niet. Een volle vogel toont de mutatie dus wel qua uiterlijk. Zo kan het dus gebeuren dat je uit twee normaal uitziende zebravinken, ineens een andere mutatie kweekt, wanneer beide ouders split zijn voor dezelfde recessieve mutatie.

De erfelijkheidsleer is zeer uitgebreid, maar hierbij probeer ik het even heel kort en simpel uit te leggen. Een vogel heeft chromosoom paren, op één van die paren kan de mutatie voorkomen. Wanneer de mutatie maar op 1 chromosoom zit, is het een splitvogel en toont de vogel het niet qua uiterlijk, maar draagt hij de mutatie wel bij zich. Wanneer de vogel de mutatie op beide chromosomen van het chromosoom paar heeft, is het een volle vogel, dus aan het uiterlijk zichtbaar.

Uitkomsten Recessieve Vererving

Wanneer je weet welke recessieve mutaties jou koppel zebravinken bij zich draagt, kan je dus ook de uitkomst berekenen. Om er 100% zeker van te zijn welke eigenschappen de jongen bij zich zullen dragen, kun je beter “safe” kweken. Dus vol x vol óf split x vol óf vol x normaal. Dan kan je namelijk met zekerheid zeggen, door naar het uiterlijk te kijken, welke eigenschappen de jongen hebben. Je kan namelijk een volle vogel direct herkennen, maar het verschil tussen split en normaal kan je aan het uiterlijk niet zien. Zie onderstaande schema’s voor meer duidelijkheid.

Vol x Vol
100% Vol

Split x Vol (of andersom)
50% Split
50% Vol

Split x Split
25% Vol
50% Split
25% Normaal

Vol x Normaal (of andersom)
100% Split

Split x Normaal (of andersom)
50% Split
50% Normaal

Normaal x Normaal
100% Normaal