Verlichting voor Vogels

Wat is de beste verlichting voor vogels? Daar is maar één goed antwoord op, namelijk de Zon! Wanneer een vogel niet voorzien kan worden van direct zonlicht, moeten we de zon dus na zien te bootsen! Dit kan op allerlei manieren, door middel van diverse soorten verlichting. Echter zijn er zeer grote en belangrijke verschillen tussen verlichting voor vogels. De belangrijkste elementen voor verlichting voor vogels zullen we hier kort behandeling en opsommen, vervolgens kan je per onderwerp hier diepgaand op doorlezen.

(Zon) Licht voor het zicht van een Vogel

Zonlicht geeft diverse soorten UV-straling af, waaronder UV-A straling. Vogels zien meer kleuren als mensen, ze zien namelijk ook UV-A straling. Hierdoor zien ze dus meer kleuren en patronen als mensen. Door middel van UV-licht kunnen vogels partners en soortgenoten beter herkennen. Maar het ontbreken van UV-licht zorgt ervoor dat een vogel dus eigenlijk een soort “kleurenblind” wordt. UV-A licht heeft diverse voordelen voor vogels, meer hierover leest u bij het artikel over UV-verlichting bij vogels.

Vitamine D3 voor de opname van Calcium

Naast UV-A straling geeft de zon ook UV-B straling af. Vogels hebben UV-B straling nodig voor de aanmaak en activatie van vitamine D3 en opname van calcium. Deze natuurlijk aangemaakte vitamine D3 kan vervolgens gereguleerd worden door het lichaam, waardoor er calcium opgenomen kan worden in het maagdarmkanaal. Oftewel UV-B straling in verlichting zorgt voor de aanmaak van vitamine D3, de opname van calcium, oftewel voor de botten en eieren. Het kan dus diverse problemen voorkomen zoals legnood, maar ook overmelanisatie. Meer informatie hierover leest u in het artikel over UV-verlichting bij Vogels.

Hoge Frequentie verlichting

De zon is een constante lichtbron, het is geen knipperend licht. Voor vogels is het belangrijk dat verlichting een hoge frequentie heeft en dus niet knippert! Vogels zien namelijk sneller dan mensen. Een normale lamp voor mensen aangesloten op ons normale stroomnetwerk heeft 50 hertz. Dit betekend dat de lamp 50x per seconde knippert. Dit is iets wat wij als mensen niet waar kunnen nemen, maar vogels wel! Vogels zien namelijk sneller en meer als mensen. Een normale lamp op 50 hertz is dus een knipperende discobol voor vogels. Zorg dus dat je een lamp hebt met een hoge frequentie! Meer informatie hierover leest u in het artikel over Hoge Frequentie Verlichting.

Aantal lichturen per dag voor Vogels

Ook hier weer draait het om de zon, zorg voor een goed dag en nachtritme! De zon gaat altijd op een vaste tijd op en weer onder, probeer dit met verlichting ook na te bootsen! Zorg dus dat je gebruik maakt van tijdschakelijkers of een automatisch ingesteld programma voor verlichting. Wanneer het zomer wordt en de dagen langer worden, is het voor veel vogels het teken dat het broedseizoen begonnen is. Wanneer de dagen weer korter worden, zullen veel vogels dus ook weer uit de broedstemming raken en vaak ook in de rui schieten. Het aantal lichturen en hoe je deze reguliert is dus erg belangrijk voor vogels. Meer informatie hierover leest u in het artikel over Lichturen bij Vogels.

Overige kenmerken van verlichting zijn minder belangrijk voor vogels!

Deze bovenstaande vier onderwerpen zijn de belangrijkste onderdelen van verlichting voor vogels. Dit is iets wat bij veel vogelkwekers helaas nog niet zo bekend is, de laatste jaren komt hier gelukkig steeds meer aandacht voor. Dingen als het soort licht, Kelvin, Lumen, etc. zijn veel minder belangrijk voor vogels als bovenstaande onderwerpen. Veel kwekers zijn de laatste jaren overgestapt op LED-verlichting. Deze vorm van verlichting is wel mooi voor ons als mens, het staat ook “professioneel”. Maar is dit wel zo ideaal voor vogels? Eigenlijk (nog) niet. Hierover leest u meer in het artikel over LED-verlichting voor vogels.

© Jesse van Es
www.ZebravinkenMutaties.nl

Gepubliceerd op 17-1-2021

Gerelateerde Artikelen: