Zebravink Jongen

Ongeveer 13 dagen na het broeden zullen de zebravink jongen geboren worden. Vlak voordat de zebravink jongen geboren worden kunt u beginnen met extra eivoer geven. Zelf begin ik meestal 1 of 2 dagen van te voren met extra eivoer geven aan de ouders. Dan raken ze er vast een beetje aan gewend en ze vinden het natuurlijk ook lekker. Wanneer de zebravink jongen geboren worden, hebben ze de eerste 24 uur nog geen eten nodig. Maak je dus geen zorgen als je de eerste dag nog geen eten in de kropjes van de zebravink jongen ziet.

Zodra het zebravinken jong geboren is, eten de ouders de eischaal van het jong op. Je zult daarom geen eischaal vinden in het nestkastje. Het zebravinken jong is de eerste paar uur nog een beetje nat, zodra het dons is opgedroogd ziet het er uit als een fluffy balletje zoals hieronder op de foto te zien is.

Het grootbrengen van de zebravink jongen

Vanaf de 2e dag kan je volle kropjes zien bij de baby zebravinkjes. Zorg dus dat er voldoende voer en eivoer aanwezig is. De jonge zebravinken groeien hard en na een dag of 7 a 8 beginnen de vleugelpennen al aardig te groeien. Dit is het moment waarop zebravinken kwekers hun jonge zebravinken gaan ringen. Eerder of later ringen heeft geen zin, ring je te vroeg, dan valt de ring er weer af. Ring je het zebravink jong laat, dan krijg je hem niet meer om. Of niet zonder beschadigingen, die uiteraard zeer zeker niet gewenst zijn.

Na ongeveer 16 tot 19 dagen zijn ze volledig in de veren, met 17 tot 21 dagen vliegen de jonge zebravinken uit het nest. Meestal wel allemaal tegelijk, soms zit er een paar dagen verschil tussen. Vliegen ze te vroeg uit, met een nog niet volgroeid verenkleed en wat dons? Dan kan het verstandig zijn ze terug te zetten in het nest. Dit is echter niet gemakkelijk, ze zullen er in veel gevallen direct weer uitspringen. Doe dit dus alleen als het echt noodzakelijk is, bijvoorbeeld veel te jong, te koud buiten, of andere omstandigheden.

 

Na het uitvliegen worden de jongen nog ongeveer twee weken door de ouders gevoerd. Na ongeveer 8 tot 12 dagen uitvliegen kan je de jongen vaak al in de voerbak vinden om zaadjes proberen te pellen en te eten. Ze eten dan al kleine beetjes zelf, maar na ruim twee weken uitvliegen moeten ze het helemaal zelf doen, de ouders stoppen dan met voeren. De zebravink jongen zijn dan ongeveer 35 dagen oud. Je kan de zebravink jongen van de ouders scheiden als de jongste dus ongeveer 35 tot 40 dagen oud is.

Nestkast weghalen na het uitvliegen van de zebravink jongen

Het is bij zebravinken belangrijk om het nestkastje weg te halen binnen enkele dagen na het uitvliegen van de jonge zebravinken. De kans is namelijk zéér groot (9 van de 10 keer) dat een pop gemiddeld een week na het uitvliegen alweer nieuwe eieren gelegd heeft. Vervolgens is de kans aanwezig dat de ouders minder gaan voeren en/of de jongen gaan verjagen. Sommige ouders laten hun jongen nog wel gewoon op het nest, maar de jongen zijn natuurlijk geen ervaren broeders en maken de nieuwe eieren vies of kapot. Wanneer je het nestkastje weghaalt zal de focus van de ouders meer op de uitgevlogen jongen liggen en is de kans groter dat deze groot en sterk worden. Zodra de jongen zelfstandig zijn en gescheiden zijn van de ouders, kan je ze uiteraard direct weer een nestkastje geven.

Jonge zebravinken, wanneer op kleur?

Jonge zebravinken zullen soms al enkele volwassen veertjes tonen op de leeftijd van 35 dagen wanneer ze zelfstandig zijn. In de weken daarop zal dit verder ontwikkelen. Als de zebravink jongen 70 tot 90 dagen oud zijn, zullen ze volledig gekleurd zijn. Na ongeveer 3 a 4 maanden zijn de zebravink jongen ook al geslachtsrijp. Echter dienen ze nog wel verder te ontwikkelen en te groeien, wacht daarom bij voorkeur 1 jaar voordat je met jonge zebravinken gaat kweken.

De tijd die voor het kleuren nodig is, is ook afhankelijk van de kleurslag van de vogel. Jonge zebravinken van zwarte mutaties, zoals de zwartwang, blackface, eumo, etc. hebben meer tijd nodig om volledig op kleur te komen dan andere kleurslagen. Tevens hebben sommige jonge vogels (met name in de grijsserie) nog een lichte bruine waas op het rugdek, welke meestal pas bij de volgende rui verdwijnt.

Zebravink ouders voeren de jongen niet?

Na 24 uur dienen de kropjes van de zebravinkjes gevuld te worden door de ouders. Over het algemeen gaat dit gewoon goed en hoeft er ook niet ingegrepen te worden. Een enkele keer, bijvoorbeeld bij eerstejaars vogels, wil het nog wel eens gebeuren dat het eerste nestje niet gevoerd wordt. Meestal gaat het 2e nestje dan wel goed.

Uiteraard kan het ook gebeuren dat een koppel vaker dan één nestje niet goed voert, dan is het verstandig om dit koppel van elkaar te scheiden. Zoek voor beide bij voorkeur een partner met ervaring die wel voert, of zorg gewoon voor een willekeurige andere partner. Soms klikt het gewoon niet met elkaar.

Wordt er niet gevoerd en/of zijn er misschien ook al enkele jongen dood gegaan? Dan is het verstandig ze over te leggen bij een ander koppel wat wel voert en ook net jongen heeft. Met de hand bijvoeren is mogelijk, maar hier is enige ervaring zeer zeker voor vereist, dit is echt een vak apart.

Het aantal jonge zebravinken in een nest is belangrijk

Wanneer er maar 1 of 2 jongen geboren worden, is de kans heel groot dat deze niet goed gevoerd zullen worden door de ouders. De ouders worden tenslotte niet gestimuleerd door een hoop krijsende baby jongen. Mochten ze toch overleven en gevoerd worden, hebben ze in veel gevallen wel een achterstand. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, er zijn ouders die 1 of 2 jongen geen probleem vinden. Maar bij voorkeur bestaat een nest uit 3 tot 6 jonge zebravinkjes.

 

Jongen overleggen naar een ander nest (voor gevorderden)

Heb je meerdere koppels zebravinken, dan kan je jongen overleggen naar andere nesten om ze zo een grotere overlevingskans te geven. Uiteraard dienen de jongen van dezelfde grote (leeftijd) te zijn. Hierbij is het verstandig om goed bij te houden wat je doet, anders weet je later niet meer wie de ouders van welke jongen zijn. Leg bijvoorbeeld jongen van een grijs koppel bij jongen van een bruin koppel, dan is het verschil duidelijk te zien.

Wanneer de eieren niet allemaal tegelijk uitkomen, kan het zijn dat er 1 of meerdere jongen wat achterstand hebben (meestal maar 1). De kleinste zal tevens het minste gevoerd worden, want die valt het minste op. De achterstand wordt dus steeds groter en dit jong kan uiteindelijk dood gaan. Jongen met achterstand kunnen dus beter overgelegd worden naar een koppel met jongen van gelijke grote.

Het voordeel van jongen overleggen op latere leeftijd (na 8 dagen) is dat ze dan al geringd zijn, of kunnen worden. Dit kan je uiteraard noteren en dan weet je precies welke jongen van welke ouders afkomstig zijn. Je hoeft er dan dus ook niet meer op te letten of de jongen een andere kleur zijn of niet.

Maak van nesten van 1 of 2 jongen gecombineerde nesten van 3 tot 6 jongen. De andere ouders kunnen vervolgens gewoon weer opnieuw beginnen. Is dit zielig? Nee zeker niet! De jongen hebben een veel grotere overlevingskans en in plaats van alle energie van 2 koppels te vragen, vraag je het nu maar van 1 koppel.