Blackface Zebravink

De blackface mutatie bij de zebravink vererft autosomaal dominant. Je hebt dus maar één blackface zebravink nodig om direct meer blackface zebravinken te kweken. Vervolgens zal 50% van de nakomelingen blackface zijn, zowel mannen als poppen. De blackface mutatie is in Australië in het wild ontstaan, deze is voor het eerst gezien in 1938, echter is de eerste pas gevangen in 1959. Het duurde nog tot 1974 voordat de blackface zebravink ook in Nederland was. Bij de blackface man loopt het zwart van de borstband uit over de buik, de teugelzone is ook met zwart dicht gevloeid. Bij de pop vloeien de zelfde veervelden uit, alleen dan in de normale grijze kleur.

Blackface mannen
De teugelzone (tussen oog en snavelstreep) dient diepzwart dicht gevloeid te zijn in dezelfde kleurdiepte als de oogstreep. De borstband bij de blackface zebravink man loopt zwart uit in de buik, bij voorkeur helemaal tot aan de stuit, een totaal zwarte buik is dus het ideaal beeld. Tevens dient deze bij voorkeur diep zwart van kleur te zijn, net zoals de borstband. Dit is vrij lastig te realiseren, er dient dus streng geselecteerd te worden. Een bijkomend probleem bij de blackface mannen is dat de flankstippen vervagen of soms zelfs volledig verdwijnen en dus een effen bruine flank tonen. Dit is een ernstige kleurfout, meestal gaat dit gepaard met een ver uitlopende zwarte buikkleur, wat juist positief is. De kunst is natuurlijk een volledig diepzwarte buik te kweken met een complete flanktekening met mooie ronde witte stippen.

blackface-01

Blackface Grijx man x Zwartwang Grijs pop

Blackface poppen
De ideale blackface zebravink pop is eigenlijk vrij makkelijk te omschrijven, een volledig grijze zebravink pop, natuurlijk met de gebruikelijke zwarte tekening van een normaal grijze pop. De witte teugelzone en de creme kleurige buik zijn vervangen voor de leigrijze kleur, de zelfde kleur grijs als op de borst. Het uitvloeien van het grijs op de borst over de buik richting de stuit is vrij lastig te realiseren en hier dient dus goed op geselecteerd te worden, net zoals bij de mannen. Let er goed op dat er geen zebra tekening of andere zwarte of donker grijze tekening zichtbaar wordt op de borst van de blackface pop, dit komt regelmatig voor en is een kleurfout. Deze dient gewoon egaal grijs van kleur te zijn.

zww-blf-pop

Zwartwang Blackface Grijs pop.

Blackface zebravink poppen zijn soms lastig te herkennen, vooral voor beginners. Verderop in dit artikel vindt u een uitgebreide omschrijving om deze te kunnen herkennen, ook zeer informatief voor de gevorderde kwekers.

Blackface X Blackface = Lethaalfactor
Aangezien de blackface mutatie dominant is, wordt het afgeraden blackface X blackface te kweken, dit heeft als gevolg de lethaalfactor. De embryo sterft na enkele dagen af in het ei. Dubbelfactorige zebravinken komen tot nu toe nog niet voor, 25% van de jongen zal dus nog voordat ze uitkomen afsterven. Vervolgens krijg je dus 50% blackface jongen en 25% normaal grijze jongen uit Blackface X Blackface. Kortom je krijgt net zoveel blackface jongen als gewoon blackface X normaal. Het enige verschil is dus dat je minder normaal kleurige jongen zal krijgen.

Naast bovengenoemde lethaalfactor is er nog een andere reden om niet Blackface X Blackface te kweken. Het kan voorkomen dat er afwijkingen ontstaan in het nageslacht, blackface zebravinken met afwijkingen in de vleugels komen regelmatig voor. Dit is uiteraard absoluut niet gewenst. Kweek dus NIET met blackface X blackface.

Partner selectie
Omdat de Blackface mutatie dominant is, dient er een andere vorm van selectie plaats te vinden. Uiteraard kan de blackface zelf op uiterlijke kenmerken geselecteerd worden. Echter als partner kan je het beste kijken naar een normaal grijze die uit de blackface kweek gekomen is, uiteraard uit een lijn met goede eigenschappen. De kans is dan groter om goede blackface jongen te kweken.

Variatie in nageslacht
De variatie in de blackface zebravinken van het nageslacht kan soms erg groot zijn. Veel groter dan bij andere kleurslagen, maar dit zie je vaker bij dominante mutaties. Zo kan je uit een blackface man met mooie stippen een blackface man kweken die helemaal geen stippen heeft en andersom, ditzelfde geld voor de zwarte uitvloeiende buik. Naast selectie is een beetje geluk bij de blackface ook wel van toepassing.

Blackface zebravink poppen herkennen

Veel kwekers vinden het nog erg lastig om een blackface zebravink pop te herkennen. Echter in de meeste gevallen is hier toch een duidelijk verschil te zien, tenminste, als je weet waar je op moet letten. Uiteraard zijn er mutatie combinaties waarbij het erg lastig tot onmogelijk wordt, maar we gaan nu even uit van een normale blackface grijze pop. Veel van deze kenmerken zijn ook herkenbaar in andere kleurslagen. Er zijn 6 kenmerken, echter in veel gevallen zijn ze niet allemaal duidelijk zichtbaar, soms moet je genoegen nemen met maar 1 of 2 duidelijke kenmerken.

De 6 mogelijke kenmerken van een normaal grijze blackface pop:

  • Teugelzone is niet wit maar (licht)grijs van kleur (tussen snavel en oogstreep)
  • Geen borst/buik scheiding, maar loopt vloeiend over naar grijs, of volledig grijze buik.
  • Soms zwarte of donkergrijze tekening bij de stuit (aan de onderkant van de staart)
  • Soms dunnere oogstreep of minder strak of intensief zwart (liefst zo strak en zwart mogelijk)
  • Soms een lichte zebra tekening op de borst zichtbaar. (niet de band, maar echt streepjes)
  • Buikkleur lichter van kleur, niet creme beige, meer wit of lichtgrijs van kleur.
zww-en-zww-blf-pop

Vooraan een Zwartwang Blackface grijze pop, achteraan een normale Zwartwang grijze pop.

Teugelzone
Het wit tussen de snavel- en oogstreep is bij een blackface grijze pop niet meer wit van kleur maar grijs. Bijna net zo grijs als de rest van het lichaam. In veel gevallen zal deze teugelzone een stuk lichter grijs van kleur of zelfs heel licht grijs van kleur zijn. Waardoor het bijna wit lijkt te zijn. Dit is niet wat het hoort te zijn volgens de standaard eisen voor een blackface pop, maar het komt toch regelmatig voor helaas. Volgens de standaard eisen mag dit licht leigrijs zijn, iets lichter grijs dan de rest van de kop. Uiteraard is dit door selectie te verbeteren, voor de show is een te lichte (slecht herkenbare) pop niet geschikt. Maar voor de mannen kweek kan zo’n blackface pop soms wel bruikbaar zijn. Er zijn uitzonderingen in de teugelzone, in combinatie met andere kleurslagen, maar daar leest u verderop meer over.

Geen borst / buik scheiding
Een normale grijze pop heeft een duidelijke scheiding tussen borst en buik kleur. De borst is grijs van kleur en gaat met een duidelijke lijn op de borst over naar een creme/lichtbruin kleurige buik. Een blackface zebravink pop heeft daarin tegen geen duidelijk onderscheid tussen borst en buik kleur. Geen strakke lijn, maar het grijs van de borst loopt geleidelijk over in de buikkleur en bij een hele goede blackface pop is de buik bijna volledig grijs van kleur. Veelal is het overgebleven creme/lichtbruin op de buik ook iets minder bruin van kleur. Maar meer een soort licht grijs/bruin van kleur, een tintje lichter dan bij een normale grijze pop.

Bij een “slechte” blackface grijze pop is het ook mogelijk dat er bijna geen uitvloeiing het van grijs op de buik is. De lijn zal dan alleen iets minder strak zijn en maar lichtelijk uitvloeien. Zo’n blackface pop is dan uiteraard wel vele malen lastiger te herkennen en kan beter ook niet gebruikt worden voor de kweek. Vergelijk dit maar met een blackface man met bijna geen uitvloeiing op de buik. Bij mannen komt dit voor, maar bij poppen natuurlijk ook, wat het extra lastig maakt!

Zebra tekening op de borst
Een bijkomstigheid bij de blackface zebravink pop is dat er een verhoogde kans is dat er lichte zebra tekening zichtbaar is op de borst. We hebben het dan juist NIET over de brede en dikke borstband. Maar juist over dunne lijnen zebratekening, zoals hieronder te zien is.

Zwartwang Blackface Bleekrug Grijs pop

Zwartwang Blackface Bleekrug Grijs pop

Lichtere buikkleur bij de pop
De buikkleur in het gedeelte dat niet uitgevloeit is bij de pop, is over het algemeen niet meer zo beige of creme van kleur als bij normale poppen. Maar lichter van kleur, richting heel licht grijs. Een duidelijk voorbeeld is hieronder te zien:

zww-blf-en-zww

Vooraan Zwartwang Blackface Grijs pop, achteraan een normale Zwartwang Grijze pop.

Zwarte of donkere tekening bij de stuit
Sommige blackface zebravink poppen vertonen ook een zwarte vlekkerige, of soms strakke tekening aan de onderkant van de staart, bij de stuit. Dit kan ver uiteen lopen, van helemaal geen tekening tot zelfs zebra achtige tekening zoals de bovenkant van de staart, of bijna zwart. Echter in de praktijk heeft minder dan de helft van de blackface grijze zebravinken poppen ook maar enige vorm van tekening als kenmerk aan de onderkant van de staart.

Omdat deze tekening lang niet altijd voorkomt, is dit dus absoluut geen houvast om een blackface pop aan te herkennen. Toch zijn er veel kwekers die hier wel als eerste aan denken! Echter volgens de standaardeisen worden ze juist wel als onregelmatig zwart cremewit geblokt gevraagd. Dus probeer hier bij het selecteren voor de kweek wel op te letten. Zeker als je ook met de poppen naar de show wilt gaan.

Onduidelijke oogstreep
De blackface mutatie zorgt bij de poppen voor een wat gereduceerde oogstreep. De oogstreep is in veel gevallen minder diep zwart, kleiner of smaller, vloeit wat uit en is niet strak of niet recht. Dit wordt als fout gezien. De zwarte oogstreep moet volgens de standaards eisen eigenlijk zo zijn zoals bij een normaal grijze pop. Let bij het selecteren van blackface grijze poppen dus ook goed op de aanwezigheid van een mooie oogstreep. Anders loop je het risico dat deze zelfs bijna volledig verdwijnt bij het nageslacht!

Conclusie
Indien je een blackface grijze pop naast een gewone grijze pop zet, zal je in de meeste gevallen vrijwel direct het verschil kunnen zien. Zet je een blackface grijze pop alleen, of alleen op de foto, wordt het voor veel mensen vaak nog erg lastig om deze te herkennen. Tenzij je hier veel ervaring in opgebouwd hebt. Echter hoe beter de kwaliteit van de blackface grijze pop is, hoe beter deze uiteraard te herkennen is.

© Jesse van Es – www.ZebravinkenMutaties.nl