Getekende Zebravink

De getekende zebravink is een selectievorm van een bonte zebravink. Eigenlijk is het dus geen aparte mutatie, maar een bonte zebravink met een redelijk vast en herkenbaar verervend bont patroon, genaamd getekend. De vererving van getekend is dus hetzelfde als een bonte zebravink, namelijk autosomaal recessief. Beide ouder vogels dienen minimaal split te zijn, om een uiterlijk zichtbare getekende zebravink te kweken. De getekende zebravink komt voor in getekend grijs en getekend bruin, de bruine is uiteraard in combinatie met de bruine mutatie welke geslachtsgebonden vererft. Daarnaast zijn er getekende zebravinken met kap, of witkop (zonder tekening bovenop het hoofd).

Getekend Grijze Witkop Zebravink

Bij de getekende kleurslag van een zebravink wordt een duidelijk driehoek op het rugdek tussen de vleugels verwacht, ook wel het zadel genoemd. Deze driehoek dient symmetrisch en scherp afgetekend te zijn en er mag geen bontvorming binnen het driehoek zijn. Indien de zebravink een kap heeft (een getekend petje op het hoofd) dient de kap qua tekening niet verbonden te zijn met het zadel, deze moeten dus onderbroken van elkaar zijn door middel van witte (bont) tekening.

Getekend Grijze Witkop Zebravink

De “broek” dient ook duidelijk aanwezig te zijn bij een getekende zebravink, bij voorkeur niet alleen de tekening op de stuit, maar naar beneden doorlopend in het crème van de aarsbevedering. Dit is vaak een lastiger puntje, waar punten mee te scoren zijn. Bij voorkeur is dit crème zo donker en egaal mogelijk van kleur, vaak wat makkelijker te realiseren bij de getekend bruine zebravink, omdat deze standaard al een wat donkere crème bevedering heeft op de buik.

Getekend Bruine Witkop Zebravink.

De getekende zebravink kan het beste gekweekt worden door gebruik te maken van witte zebravinken, of tegenover een andere goede getekende zebravink. Door middel van selectie is dit tekeningspatroon goed vast te houden, in tegenstelling tot andere vormen van bont, welke geheel random zijn vaak. Zorg dat je vogels gebruikt die goed egaal van kleur zijn, helder wit zonder aanslag, en een goede dikke bevedering rond de kop.

Deze selectievorm van een bonte zebravink, de getekende, wordt enkel gevraagd in grijs en bruin, met of zonder kap. Wel is er een categorie “overige” getekende, waar duidelijk herkenbare andere getekende combinaties ingestuurd kunnen worden. Denk dan bijvoorbeeld aan combinaties met geelsnavel of kuif.