Pastel Bleekrug Grijs

De Pastel Bleekrug grijs is een zéér contrastrijke vogel met mooie zwarte tekening en is de enige zebravink mutatie combinatie met witte wangen! De pastel mutatie zorgt ervoor dat de gehele zebravink lichter van kleur wordt. De pastel wordt gevraagd met zo min mogelijk contrast en een zo egaal mogelijke kleur. Hierdoor was de pastel bleekrug grijs zebravink vroeger een zebravink met weinig contrast en herkenning. Echter na een Belgische inzending van een zeer contrastrijke pastel bleekrug man zijn de standaardeisen van de Pastel Bleekrug Grijs drastisch veranderd.

pastel bleekrug grijs pastel-bleekrug

Pastel Bleekrug Grijs Man

Het zwart van een pastel bleekrug moet zo diep mogelijk van kleur zijn en mag maximaal 20% opgebleekt zijn. De kleur van de wang moet juist helemaal opgebleekt zijn en het liefst volledig wit van kleur zijn. Er moet een duidelijke kop/nek scheiding aanwezig zijn en het rugdek moet zo egaal mogelijk van kleur zijn.

Bij de Pastel Bleekrug Grijs is het vooral lastig als kweker om de staart zo zwart mogelijk te krijgen en het rugdek zo egaal mogelijk van kleur, maar door middel van selectie is dit zeker te bereiken.

pastel-bleekrug-2 pastelbleekrug-man

Er kan gekozen worden om (Zwartoog) masker poppen te gebruiken voor de kweek van Pastel Bleekrug Grijs split Masker mannen, het voordeel hiervan is dat de vogel iets lichter en egaler van kleur wordt, met name op het rugdek. Echter het nadeel hiervan is dat er vaak wel wat verlies in contrast wordt gezien, waarbij de kop ook lichter grijs van kleur wordt.

pastel-bleekrug pastelbleekrug-rug

Pastel Bleekrug Grijs Poppen

Voor pastel bleekrug grijze poppen gelden uiteraard dezelfde eisen als voor de mannen. De zwarte tekening dient zo diep zwart mogelijk te zijn, maximaal 20% opgebleekt. De kop-nek scheiding dient duidelijk aanwezig te zijn, het rugdek moet lichter van kleur zijn. Het rugdek dient zo egaal mogelijk van kleur te zijn. De pop krijgt nog meer punten voor egaliteit dan de man, dus let hier goed op. Let er ook op dat er geen zwart in de borst bij de pop komt. Omdat er veel op zwart geselecteerd wordt, wil dit nog wel eens gebeuren bij de pop. Zwart in de borst kost uiteraard strafpunten.

 

Pastel Zebravink Standaardeisen

Doordat de standaard eisen van de meeste pastel mutatie combinaties van de zebravink zijn gewijzigd, is het voor veel kwekers nog niet duidelijk wat er nou precies gevraagd wordt. De pastel wordt nog steeds zo licht mogelijk, zo egaal mogelijk en met zo weinig mogelijk contrast gevraagd. Bijvoorbeeld in de basis kleuren grijs en bruin. Tevens ook in andere kleurslagen, zoals combinaties met oranjeborst. Echter wanneer er een “zwarte factor” aanwezig is, dient het contrast zo groot mogelijk te zijn en het zwart zo diep mogelijk van kleur. Zoals bijvoorbeeld bij de Pastel Blackface en Pastel Zwartborst.

© Jesse van Es – www.ZebravinkenMutaties.nl