Zebravinken Huisvesting

Welke eisen stelt de huisvesting van onze zebravinken? Op dit moment zijn er nog geen wettelijke eisen aan de zebravinken huisvesting. Waar moet je dan rekening mee houden? Ik hou altijd de volgende regel aan: Hoe groter hoe beter! Dat geld eigenlijk voor alle vogels en dieren. De huisvesting kan daarom ook afhankelijk zijn van hoeveel ruimte je hebt en hoeveel zebravinken je wilt houden. Zebravinken zijn erg actieve vogels, dus zorg dat de kooi groot genoeg is voor voldoende beweging! Dit artikel is gericht op de huisvesting van zebravinken in een huiskamer.

Hoe groot moet de kooi zijn voor 1 koppel zebravinken?

Ben je van plan 1 koppel zebravinken in huis in een kooi te houden? Dan zijn de minimale maten 60x40x40cm, maar let op, groter is altijd beter! De breedte is altijd belangrijker dan de hoogte. Zebravinken, eigenlijk alle vogels, vliegen voornamelijk heen en weer of schuin omhoog en naar beneden. De voorkeur voor een koppel zebravinken heeft een wat grotere kooi van bijvoorbeeld 100x50x50 centimeter, of een binnen volière. Zebravinken moeten natuurlijk wel kunnen vliegen en voldoende beweging krijgen, denk dus goed na over jouw zebravinken huisvesting.

Locatie van de zebravinken kooi

De hoogte waarop de zebravinken geplaatst worden is wel belangrijk, ze moeten minimaal 1 meter vanaf de grond kunnen zitten. Heb je een lage kooi voor jou zebravinken? Zorg dan dat je de kooi op een kast of tafel plaatst. Als je een volière hebt of van plan bent te kopen, dan kan deze uiteraard wel op de grond geplaatst worden. De meeste huiskamer volières zijn toch al gauw 120cm of hoger. Neem echter bij voorkeur een volière die nog wat hoger is, tussen de 150 en 200cm. De hoogte geeft meer rust aan de vogels en je kan er zelf uiteraard ook makkelijker naar kijken als ze op ooghoogte staan!

Daarnaast is het niet handig om de vogels langs een looppad te plaatsen, zoals bijvoorbeeld in de gang of vlakbij deuren. Het regelmatig langslopen kan de zebravinken extra stress opleveren. Daarnaast zijn zebravinken gevoelig voor tocht, dus vlakbij deuren of ramen, kan echt dodelijk zijn! Dit kan echt snel fout gaan en wordt nog vaak onderschat. Wanneer ze heel erg op de tocht staan komen ze vaak al binnen enkele uren in de problemen. Daarnaast is het plaatsen in het raamkozijn / vensterbank op een plek waar de volle zon op kan komen ook niet geschikt. Niet alleen vanwege de warmte waar ze dan niet voor kunnen schuilen, maar ook vanwege de tocht die vanaf de ramen kan komen (vooral ’s winters).

Geef je zebravinken rust in de huisvesting

Zorg dat er minimaal 1 kant van de kooi of volière afgeschermd is, de zebravinken moeten ook wat rust hebben. Als de vogels continue 360 graden om zich heen moeten kijken om alles in de gaten te houden levert dat extra stress en onrust op. Plaats dus nooit de kooi midden in de woonkamer! Indien mogelijk is 2 zijdes van de kooi afschermen nog beter voor de rust van de zebravinken, bijvoorbeeld de kooi in een hoek van een kamer of grote kast plaatsen.

Waar koop je een goede kooi?

De meeste kleine dierenwinkels zullen helaas geen geschikte kooien voor zebravinken hebben. Je zult naar een dierenwinkel moeten gaan met een wat groter assortiment op het gebied van vogels. Een echte vogelwinkel of vogelspeciaalzaak, of anders online bestellen! De meeste kooien zijn namelijk erg klein of smal. Ga op zoek naar een brede kooi, zodat ze voldoende vliegruimte hebben! Kortom, voor zebravinken huisvesting geldt altijd: Groter is beter!

Voorbeelden geschikte kooien welke in dierenwinkels te vinden zijn:
(er zijn uiteraard talloze opties en soorten, maar deze kooien zijn door heel Nederland en België verkrijgbaar. Elke vogelwinkel of grotere dierenwinkel kan deze kooien ook bestellen)

Basis kwaliteit kooien:
– Beeztees vogelkooi Fiona
– Ferplast Canto (tussenschot verwijderen!)
– Ferplast Giulietta 6
– Ferplast Piano 6 of 7

Hoge kwaliteit kooien metaal:
– Montana Madeira (3 maten: I, II of III)
– Montana San Remo (2 maten: II of III)

Montana Madeira (onderstel is afneembaar, kan dus op een kast!)

Basis kwaliteit huiskamer volières:
– Ferplast Volière Espace (lage volière voor op kast of meubel, 160 of 200 cm breed)
– Voltrega Volière (420 en 430 serie)
– Strong Kamer Volière Zara

Ferplast Espace 160

Hoge kwaliteit huiskamer volières:
– Montana Paradiso Volière (in diverse maten 60, 90, 120 en 150 cm breed)
– Montana Villa Casa (60, 75, 90 of 120cm breed)
– Montana Happy Home 66B en 99B (66 en 99cm breed)
– Montana New Madeira Double (tussenschot kan er tussenuit)
– Montana Villa Esquina (grote hoekvoliere voor in huis)

Montana Paradiso 150, de grootste maat.

Broedkooi als huiskamer kooi gebruiken?

Daarnaast is het ook mogelijk om broedkooien te gebruiken als huiskamer kooi voor zebravinken. Broedkooien zijn namelijk wel ideaal ingericht qua formaat, voornamelijk breed en minder diep en hoog. De zebravinken kunnen hierdoor lekker heen en weer vliegen en hebben een goed beschutte kooi, met meerdere dichte zijdes. Eigenlijk is een broedkooi dus ook de meest ideale kooi voor normale huisvesting van zebravinken. Een type broedkooi die ik kan aanraden zijn de Heesakker broedkooien, van kunststof. Deze kooien zijn ook heel makkelijk schoon te maken. Heesakker broedkooien zijn soms ook via marktplaats verkrijgbaar, echter omdat ze zéér gewild zijn moet je er vaak snel bij zijn! Dagelijks marktplaats in de gaten houden kan je een paar tientjes schelen in de aanschaf.

Deze broedkooien zijn in allerlei maten te bestellen, maar minimaal 80x40x40 cm is wel mijn advies voor 1 koppel als huiskamer vogels, aangezien ze daar hun hele leven in verblijven. Wil je ze nog meer ruimte bieden? Ga dan voor een 100 x 50 x 50 cm of groter!

Zelf bouwen?

Zelf een verblijf bouwen voor de zebravinken kan natuurlijk ook, maar er komt nog aardig wat bij kijken wil je een goede, toegankelijke en makkelijk te onderhouden kooi maken. Daarom zal hier later een apart artikel over verschijnen.

Gepubliceerd op 12-9-2018.

© Jesse van Es – www.ZebravinkenMutaties.nl