Zebravinken Nestkastjes

Zebravinken nestkastjes zijn er in verschillende maten en modellen, vrijwel alle soorten nestkastjes kunnen gebruikt worden voor zebravinken. Toch heeft de voorkeur bij veel kwekers een halfopen nestkast voor een zebravink. Dit omdat een halfopen nestkast meestal het snelst resultaat oplevert en tevens vaak makkelijk toegankelijk is.

Grote van Zebravinken Nestkast

Het is vooral belangrijk om er op te letten dat uw zebravinken nestkastjes groot genoeg zijn. Een zebravink kan tenslotte soms wel nesten van 6 jongen krijgen, 7 of meer is ook mogelijk, maar dat komt zelden voor. Wanneer je 6 jongen (en 2 ouders) hebt, dient er natuurlijk wel voldoende ruimte in de nestkast aanwezig te zijn. De jongen kunnen gelukkig aardig goed stapelen en passen en meten, dus maak je niet te snel zorgen. Binnen maten van nestkastjes van 10 bij 10 centimeter als bodemoppervlakte zijn over het algemeen voldoende voor zebravinken.

Nestmateriaal voor zebravinken

Zebravinken kunnen soms flinke nesten bouwen, maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van het nestmateriaal dat je ze geeft. De voorkeur bij de meeste zebravinken kwekers heeft kokosvezel als nestmateriaal. Je hebt de gewone natuurlijke (bruine) kokosvezel, of gebleekte die wat gelig van kleur is. De gebleekte geeft over het algemeen veel minder stof af, maar is natuurlijk wel een stuk lichter in het nest. De zebravink zit over het algemeen wat rustiger op het nest als het wat donkerder is.

Er zijn ook mensen die hooi gebruiken, of aanvullen met haren en veren. Let er op dat je beter geen touw e.d. kan gebruiken als nestmateriaal voor zebravinken, maar ook voor andere vogels. Dit kan namelijk om de teentjes vast gaan zitten, met afsterven tot gevolg.

Geef nooit té veel nestmateriaal, want de meeste zebravinken stoppen niet met bouwen en bouwen het hele nestkastje vol. Tevens bestaat de kans dat ze het nest zo hoog opbouwen met nestmateriaal, dat de eieren gemakkelijk het nest uit kunnen rollen. Dit geld dan uiteraard ook voor de jongen, die zullen later sneller het nest uit gaan, of eruit vallen.

Gaat uw zebravink niet in zijn nestkastje?

Het is zeker mogelijk dat uw zebravinken niet in het nestkastje gaan wat u wilt, of er domweg bovenop bouwen in plaats van erin, het zijn tenslotte niet de allerslimste vogels. In enkele gevallen zullen ze zelfs een nest op de grond gaan bouwen en daar eieren in leggen. Zorg dat het nestkastje bij voorkeur het plafond raakt, zodat ze er niet op gaan zitten, ze broeden tenslotte bij voorkeur het liefst zo hoog mogelijk.

Heeft u wel een nestkastje erin hangen maar ze gaan er niet in? Dan kan dit meerdere oorzaken hebben. Er kan te weinig licht in vallen, zorg dat het nestkastje niet in een te donkere hoek staat, of de locatie bevalt de zebravinken niet. Als het licht inval of de locatie de reden is, kan het verplaatsen van het nestkast soms al voldoende zijn om ze er wel in te laten gaan (of de lamp verplaatsen). Sommige zebravinken durven niet in een gesloten nestkast en hebben de voorkeur aan een halfopen of open nestkast.

Zebravink Nestkast in Volière

In een drukkere volière kunnen gesloten nestkasten vaak betere resultaten opleveren. Dan hebben de zebravinken uiteraard wat meer rust en zullen ze elkaar minder snel storen. Ook is de kans dat er nestmateriaal gestolen wordt uit andere nestkasten een stuk kleiner. Er kan door de zebravinken tenslotte niet van buitenaf nestmateriaal gepakt worden, wat bij halfopen nestkasten wel het geval is.

Mijn nestkastjes

Ikzelf maak gebruik van 3 type zebravinken nestkastjes. Buiten in de volière zitten met name gesloten nestkastjes voor de zebravinken. Dit werkt naar mijn idee toch echt het beste in een drukkere volière. In de volière wordt uiteraard niet gericht gekweekt met de zebravinken.

Ik heb twee binnenverblijven met broedkooien. In één van de twee verblijven heb ik houten broedkooien met aangepaste tralienestkastjes. Van deze tralie nestkastjes heb ik de opening verkleint, namelijk door een houten balkje extra erin aan de voorkant te maken. Dit zorgt er voor dat de eieren en jongen beter in het nest blijven liggen, omdat de rand hoger is. Deze nestkastjes hangen niet aan de tralies, maar zijn tegen de achterwand opgehangen in de kooi.

In mijn andere binnenverblijf heb ik Heesakker broedkooien (van kunststof), deze broedkooien hebben een opening aan de tralies voor een nestkast. Bij dit type broedkooien gebruik ik een soort nestbakjes als nestkast voor de zebravinken. De bakjes zijn ongeveer 10×10 cm breed en 5 of 6 cm hoog. Doordat ze aan de voorkant van de broedkooi rechts bovenin de hoek zitten (binnen in de kooi, niet aan de buitenkant), zorgt het hok zelf er eigenlijk voor dat de bovenkant en een zijkant ook dicht is. Dus het lijkt een beetje op een halfopen nestkastje op die manier.

De Heesakker broedkooien met (zelfgemaakte) nestbakjes hebben mijn absolute voorkeur. Erg makkelijk om de nestjes te inspecteren en je kan overal in het nest met gemak bij, doordat deze eigenlijk helemaal open zijn. Dus het controleren van alle zebravinken nestkastjes gaat op deze manier een stuk sneller en makkelijker, en het verloopt rustiger voor de vogels zelf. Tevens zijn deze nestkastjes erg makkelijk schoon te maken.

Heesakker broedkooien, rechts bovenin kan het traliewerk eraf gehaald worden en een nestkast geplaatst worden.