Bruine Zebravink

De bruine zebravink is een mutatie welke ontstaan is in het wild in Australië. In 1935 zijn er 2 bruine zebravink poppen gevangen, waar 2 jaar later in 1937 bruine zebravinken uit gekomen zijn. Na de 2e wereldoorlog is de mutatie naar Europa gekomen. Deze mutatie vererft geslachtsgebonden en is een van de basiskleuren van de zebravink. Om bruine poppen te kweken hoeft alleen de man split of vol bruin te zijn. Echter om bruine zebravink mannen te kweken moet de pop bruin zijn en de man minimaal split voor bruin.

Naast de grijze zebravink (wildkleur) behoort de bruine zebravink ook tot de basiskleuren. Eigenlijk alle mutaties (welke geen basiskleur zijn), zijn te combineren met de bruine zebravink. Dit geld voor alle mutaties, behalve die van de MM-reeks, want deze behoren ook tot de basiskleuren. Wel zijn er door middel van crossing-over combinaties met bruin en MM-reeks mutaties mogelijk.

Bruine Zebravink Man

Bij de bruine zebravink zijn alle zwarte onderdelen (zoals bij de grijze wildkleur) vervangen voor zwartbruin. Het bruin wordt zo warm, egaal en donker mogelijk van kleur gevraagd. Ook het onderlijf dient zo donker en warm mogelijk van kleur te zijn, maar dan warmcrème. De wang en flank dienen hetzelfde te zijn gebleven, dus een diep oranjebruine wang en een kastanjebruine flank.

Bruine Zebravink Pop

Voor de pop geldt hetzelfde als de man, ook zo warm, egaal en donker bruin als mogelijk. De borst van de pop is lichtbruin van kleur. De pop heeft uiteraard geen wang en flank, deze zijn iets lichter bruin van kleur. Het veerveld tussen oog en snavelstreep is bij de pop crème van kleur, terwijl dit bij de bruine man wit van kleur is.

Combinaties met Bruin

De bruine zebravink zelf is aardig populair onder de kwekers, maar er zijn ook diverse combinaties. Zo is de pastel bruin erg in trek, maar vooral ook veel oranjeborst combinaties met bruin. Een van de bekendste combinaties is de triple (isabel) bruin, oftewel de oranjeborst zwartborst blackface bruin. Bruin is een basiskleur, dus deze kleur wordt met bijna alle soorten mutaties gecombineerd.

Niet in direct zonlicht!?

De bruine zebravink wordt warmbruin van kleur gevraagd. Met vogels welke binnen gehouden worden is dit geen probleem en haalbaar. Echter bruine zebravinken die buiten gehouden worden, worden in direct zonlicht grauwer van kleur. De warme bruine kleur wordt beïnvloed door UV-licht, dit lijkt alléén voor te komen bij de bruine zebravink. Wanneer je dus bruine zebravinken voor shows wilt kweken, kan je de vogels het beste binnen houden en niet in een buiten volière doen vanwege verkleuringen. Echter is UV-licht wel belangrijk.