Zwartborst Zebravink

De zwartborst zebravink is in 1967 in Duitsland ontstaan. De zwartborst zebravink was de eerste mutatie waarbij er verandering plaatsvond aan tekeningsonderdelen. Zwartborst zorgt voor een toevoeging en verplaatsing van de melanines in de bevedering. Bij de zwartborst zebravink zijn eigenlijk alle vaste lijnen van de tekening doorbroken en zitten er geen grenzen meer aan de onderdelen. Zwartborst vererft autosomaal recessief. Een unieke mutatie met veel kansen, door middel van selectie kunnen we mogelijk meer zwartborst vormen gaan tegenkomen in de toekomst.

Zwartborst Zebravink Man

Bij de zwartborst zebravink man zijn alle wijzigingen goed zichtbaar, geen enkele tekening is gespaard gebleven. De naam komt vanwege de zwarte borst, de zebratekening is volledig verdwenen en de borst is een brede zwarte borstvlek geworden. De borstband is dus veel groter en naar boven richting de snavel uitgelopen. Idealiter zou de borst volledig zwart zijn tot aan de snavel, echter is dit lastig haalbaar, meestal loopt deze gepareld door tot aan de snavel. Een flinke zwarte borstvlek van ten minste 15mm groot is het minimum vereiste voor deze mutatie.

De wang van de man is niet meer rond en scherp afgetekend, maar vloeit uit over het hoofd en in de nek. De snavelstreep is duidelijker zichtbaar, echter de oogstreep is daarin tegen verdwenen, of soms nog zeer licht aanwezig (niet gewenst). De ronde stippen in de flank zijn vervangen voor witte streepjes, er is veel variatie in flanken, echter moeten de streepjes wel duidelijk en strak aanwezig zijn. Soms komt het voor dat een flank teveel wit, of te weinig wit vertoond, of geen mooie streepjes.

De staarttekening bij de zwartborst zebravink is ook veranderd. De staart tekening toont geen zwart met witte bloktekening meer, maar een druppelvormige tekening in de lengte van de veren. Daarnaast is er een unieke vleugeltekening ontstaan. De vleugeldekveren tonen een kastanjebruine omzoming met een witte rand, de vleugel pennen zijn dus driekleurig geworden.

Zwartborst Zebravink Pop

Bij de pop zijn er ook enkele wijzigingen. Zo heeft de zwartborst zebravink pop géén oogstreep meer, dit veerveld is gewoon grijs net zoals de rest van de wang. De vleugeltekening zoals bij de man, is niet aanwezig bij de pop. De staarttekening is daarin tegen wel hetzelfde als bij de man, een druppelvormige staarttekening in de lengte van de veren.

Split Zwartborst herkennen.

Een split zwartborst zebravink is meestal zeer goed herkenbaar. Dit in tegenstelling tot andere mutaties, waarbij er meestal weinig tot geen uiterlijke split kenmerken aanwezig zijn. Waarschijnlijk komt dit doordat de zwartborst een mutatie is in tekening en niet in kleur. Zo heeft bijvoorbeeld een zebravink man welke split is voor zwartborst meestal een veel smallere oogstreep. Daarnaast heeft een split zwartborst meestal een lichte uitvloeiing van de wangvlek, meestal net achter het oog. Vaak is de staarttekening iets vervorm, het zijn geen mooie zwart witte blokken meer. De witte staartblokken lijken meer ovaal van vorm uit te lopen richting het einde van de staart. Vaak is de zebratekening op de borst iets minder scherp afgetekend en onregelmatiger, geen strakke strepen over de hele breedte.

Zwartborst split Oranjeborst.

Er zijn veel zwartborst zebravinken welke split zijn voor oranjeborst, dit komt omdat deze twee mutaties samen erg populair zijn. Het nadeel hiervan is dat er weinig zuivere zwartborsten te krijgen zijn. Een zwartborst split oranjeborst is meestal wel goed te herkennen. Alleen bij de poppen is dit vaak wat lastiger, soms heeft een split oranjeborst pop wel een lichte oranje waas in de wangen. Een zwartborst split oranjeborst man heeft meestal oranje veren op de borst, waar deze niet thuis horen. Een voorbeeld van een zwartborst split oranjeborst man ziet u op boven- en onderstaande foto.