Zebravinken Kleurslagen Overzicht

Hierbij het zebravinken kleurslagen overzicht, een kort overzicht van alle gangbare kleurslagen bij zebravinken. Altijd handig om deze pagina op te slaan in je favorieten, zodat je het makkelijk terug kunt kijken. Afkortingen worden namelijk vaak gebruikt door kwekers en alle kleurslagen onthouden in een andere taal zoals Engels is niet altijd even makkelijk. In het zebravinken kleurslagen overzicht zijn momenteel alleen kleurslagen opgenomen die in Nederland voorkomen in alfabetische volgorde. In Nederland kennen wij momenteel de wildkleur en 23 andere mutaties.

KleurslagVerervingAfkortingEngelse Naam
BlackfaceDominantBFBlackface
BleekrugGeslachtsgebondenLBLightback
BleekwangDominantPCPale Cheeck
BontRecessiefPPied
BruinGeslachtsgebondenFFawn
CharcoalRecessiefCharcoal
EumoRecessiefEMEumo
GeelsnavelRecessiefYBYellow Beak
GetekendRecessiefSBSaddleback
GezoomdRecessief
GrijsWildkleurNGGrey
InoGeslachtsgebondenIno
IsabelRecessiefISAIsabel
KuifDominantCRCrested
Masker RoodoogGeslachtsgebondenCCFWContinental Chestnut Flanked White
Masker ZwartoogGeslachtsgebondenCFWChestnut Flanked White
OranjeborstRecessiefOBOrangebreast
PastelDominantDSDominant Silver
Topaas (Agaat)RecessiefAGAgate
WangDominantGCGrey Cheeck
WitRecessiefWHWhite
WitborstRecessiefPNGPenguin
ZwartborstRecessiefBBBlackbreast
ZwartwangRecessiefBCBlackcheeck

In het Nederlands worden afkortingen in mutaties bij zebravinken meestal met kleine letters geschreven, in het Engels vaker in hoofdletters. De afkortingen die niet ingevuld zijn worden normaliter ook niet gebruikt, deze worden normaal gesproken gewoon voluit geschreven.

Overige Kleurslagen en Selectievormen

In 1976 is de “Frizzle” zebravink ontstaan in België, geboren uit kuif zebravinken. Van deze mutatie hoor je eigenlijk nooit meer wat. Dit is eigenlijk maar goed ook, want een afwijking in de bevedering is eigenlijk niet gewenst als je kijkt naar het welzijn van de vogels.

In 1990 is de “Phino” zebravink ontstaan in Nederland. Opvallend was dat deze mutatie was ontstaan uit Eumo’s en juist het tegenovergestelde vertoonde, geen enkel zwartbezit en rode ogen. Helaas bleek deze mutatie erg zwak en was deze binnen enkele jaren uitgestorven.

Er zijn nog enkele mutaties ter discussie, zoals bijvoorbeeld de “Witwang”, is het echt een kleurslag, of een selectievorm? Er zijn kwekers die denken dat het om een zwartborst zwartwang combinatie gaat, echter de borsttekening en staart vertonen géén zwartborst kenmerken.

De “Seifert” mutatie, ook wel EuMax genoemd, is volgens de meeste mensen een donkere selectievorm van de Masker roodoog. Al heb ik hier persoonlijk mijn twijfels bij, want het verschil is wel erg groot. De Masker Zwartoog wordt ook al niet officieel erkend als mutatie, maar is toch echt een kleurslag in de MM-reeks. Dus er is een kans dat de Seifert ook in de MM-reeks ligt.

Buitenlandse Kleurslagen

Er zijn ook kleurslagen welke alleen voorkomen in andere continenten zoals Amerika en met name Australië, waar de zebravink ook van oorsprong vandaan komt. Deze mutaties zijn vanwege het import en export verbod niet naar Europa te krijgen. Soms is het een kwestie van tijd, want zo is de Charcoal bijvoorbeeld in 2019 naar Nederland geïmporteerd. Ongeveer 40 jaar nadat de mutatie in Australië ontstaan was.

Engelse NaamContinent / LandVerervingNederlandse Naam
AluminaAustraliëOpaal
Black BodiedAustralië
Black FrontedAustralië
Florida FancyAmerika (USA)
GeorgeAustralië
GrizzleAustralië
SlateAustralië
Red ChestedAustralië