Geelsnavel Zwartwang Blackface Grijs

De geelsnavel zwartwang blackface grijze zebravink is een combinatie tussen 3 mutaties. Twee daarvan zijn autosomaal recessieve mutaties, de geelsnavel en zwartwang. En één autosomaal dominante mutatie, namelijk blackface. Deze combinatie zult u zelden tegenkomen, ook al zijn de eerste exemplaren al meer dan 10 jaar geleden gekweekt. Waarschijnlijk was Henk Barkhof de eerste die deze combinatie wist te kweken in Nederland.

Deze combinatie heeft een vrij hoge moeilijkheidsgraad, met name door 2 redenen. Er zijn weinig vogels beschikbaar om deze combinatie te kunnen kweken, en daarnaast werken zwartwang en blackface elkaar vaak tegen. De combinatie zwartwang en blackface is vrij lastig om volgens de standaardeisen te kweken. De blackface factor zorgt vaak voor stippen die vervagen en de zwartwang factor zorgt vaak ook voor een reductie in stippen, of vormt deze om naar borsttekening. Oftewel de flank is en blijft lastig om mooi zwart met heldere witte stippen te krijgen. Bij de poppen is het nog lastiger, voor meer informatie hierover kunt u terecht bij het artikel Zwartwang Blackface Grijs.

Daarnaast zijn er nog meer lastige kenmerken, zoals een egale donkere zwarte tekening, bij voorkeur helemaal vanaf de borst, over de buik, tot aan de stuit. De wangvlek mag niet uitvloeien en dient scherp afgetekend te zijn. Het grijze rugdek dient leigrijs van kleur te zijn, zo egaal mogelijk. Als laatste is de geelsnavel ook van toepassing, de snavel dient licht okergeel van kleur te zijn. De poten dienen tevens ook lichtgeel van kleur te zijn, iets wat je niet vaak tegenkomt.

Hoe kan je deze combinatie kweken?

Goeie vraag! Dit is een erg lastige opgave, bij voorkeur start je met vogels die de recessieve mutaties al bij zich dragen. Echter een geelsnavel zwartwang kom je eigenlijk zelden tot nooit tegen, dus de kans dat je deze kan kopen (in goede kwaliteit) is eigenlijk vrijwel nihil. Wat kan je meestal wel vinden? Zwartwang zebravinken zijn er voldoende. Echter Geelsnavel grijs, Geelsnavel Blackface grijs en Zwartwang Blackface grijs zijn wel te vinden, alleen zijn er niet veel kwekers van.

Stel je weet Geelsnavel grijze zebravinken en een Zwartwang Blackface grijze zebravinken te bemachtigen. Probeer dan wel minimaal 2 koppels in dezelfde combinatie op te zetten. De jongen uit deze combinatie zullen alle normaal grijs, of blackface grijs zijn, split voor geelsnavel en zwartwang. Vervolgens kan je de jongen van deze 2 koppels onderling aan elkaar paren. De kans op een Geelsnavel Zwartwang Blackface grijze zebravink is dan 1 op 32. Dit kan echter zowel een pop als een man zijn, voor een man is de kans dus 1 op 64. (maar 3,125%)

Grijs split Geelsnavel en Zwartwang X Blackface Grijs split Geelsnavel en Zwartwang (of andersom)

3,125% Grijs
6,250% Grijs split Geelsnavel
6,250% Grijs split Zwartwang
12,50% Grijs split Geelsnavel en Zwartwang
3,125% Blackface Grijs
6,250% Blackface Grijs split Geelsnavel
6,250% Blackface Grijs split Zwartwang
12,50% Blackface Grijs split Geelsnavel en Zwartwang
3,125% Zwartwang Grijs
6,250% Zwartwang Grijs split Geelsnavel
3,125% Zwartwang Blackface Grijs
6,250% Zwartwang Blackface Grijs split Geelsnavel
3,125% Geelsnavel Grijs
6,250% Geelsnavel Grijs split Zwartwang
3,125% Geelsnavel Blackface Grijs
6,250% Geelsnavel Blackface Grijs split Zwartwang
3,125% Geelsnavel Zwartwang Grijs
3,125% Geelsnavel Zwartwang Blackface Grijs

Starten met een Geelsnavel Zwartwang x Zwartwang Blackface

Als je echter een geelsnavel zwartwang grijze kan vinden om mee te starten, wordt de kans op een geelsnavel zwartwang blackface in de 2e generatie al een heel stuk hoger. Je start dan als volgt met Geelsnavel Zwartwang X Blackface Zwartwang of andersom. Dit zou eventueel zelfs met 1 koppel kunnen, maar bij voorkeur met 2. Alle jongen hieruit zullen Zwartwang split Geelsnavel zijn, waarvan de helft ook blackface is. Paar één van de Zwartwang Blackface split geelsnavel jongen aan de Geelsnavel Zwartwang ouder, of een andere Geelsnavel Zwartwang grijze. De uitkomst is dan als volgt:

Zwartwang Geelsnavel X Zwartwang Blackface split Geelsnavel (of andersom)

25% Zwartwang Grijs split Geelsnavel
25% Zwartwang Blackface Grijs split Geelsnavel
25% Geelsnavel Zwartwang Grijs
25% Geelsnavel Zwartwang Blackface Grijs

Wanneer je dus een Geelsnavel Zwartwang kan vinden om mee te beginnen, in plaats van een gewone geelsnavel, dan wordt de kans op een Geelsnavel Zwartwang Blackface grijze 8x hoger. Echter ook in dit geval is natuurlijk de helft pop en de helft man. Dus een man Geelsnavel Zwartwang Blackface grijs uit deze combinatie is 1 op 8, oftewel 12,5%.

Voor de echte liefhebbers en doorzetters is deze combinatie dus mogelijk, met een beetje geluk!