Conditioneren voor TT

Zebravinken dienen meestal geconditioneerd te worden voor de tentoonstelling. Conditioneren voor TT is belangrijk wil je bij de absolute toppers terecht komen. Deze kleine verbeter puntjes zorgen er voor dat je net wat hoger zult eindigen dan zonder conditioneren. In dit artikel zal ik enkele makkelijk tips geven om een zebravink te conditioneren voor de TT. Zo zul je wat hoger scoren bij de keurmeesters die de vogels tenslotte moeten keuren op uiterlijk.

De eerste ruim 10 jaar dat ik zebravinken kweekte deed ik niet aan conditioneren voor de TT, in de vorm van bijwerken op welke manier dan ook zoals hieronder vermeld. Ik was toen nog niet zo serieus bezig en was van mening dat je de topper moet kweken, niet bijwerken voor een show. Echter hier kwam ik jaren later op terug toen ik serieuzer bezig was met de hobby. Het eerste jaar dat ik hier namelijk wel aan deed, leverde mij dit meteen 3 kampioenen op. Dus ja, helaas ontkom je er bijna niet aan wil je meespelen met de toppers op de grote TT shows.

Er zijn allerlei manieren en iedereen heeft natuurlijk zijn eigen methodes. Er zijn kwekers die hier elke dag weer enkele uren voor de show mee bezig zijn. Persoonlijk doe ik dit maar ongeveer 3 keer in de aanloop van een show, namelijk ongeveer 5 weken, 2 weken, en een dag voor de keuring. Tenzij ik tussendoor iets zie wat ik storend vind, dan werk ik dat natuurlijk ook even bij.

Snavel conditioneren

De snavel van een zebravink is erg makkelijk te conditioneren voor de show. Is de snavel erg ruw en zie je ook randen zitten? Probeer deze eerst zoveel mogelijk weg te schrapen met een mesje, uiteraard voorzichtig, gebruik niet een te scherp mes! Het lijkt misschien eerst erger te worden, dat is niet erg, als alle losse schilvers er maar vanaf zijn. Nu het “wondermiddel” erop… vaseline! Smeer wat vaseline op de snavel van de zebravink en deze is weer als nieuw! Pas wel even op dat je niet in de neusgaten of op de veren smeert!

Poten Conditioneren

De poten conditioneren van een zebravink gaat redelijk op dezelfde manier, namelijk met behulp van vaseline. Maak ze eerst goed schoon als er vuil aanwezig is, bij voorkeur met je handen en een bakje lauw/warm water, daarna afdrogen. Zijn de nagels te lang? Knip deze ruim op tijd voor de show op lengte, knip een beetje schuin, zodat de nagel zijn normale vorm behoudt en in een punt uitloopt. Is de ring mooi schoon en glanzend? Dat is namelijk zeer belangrijk, een zebravink met een vieze ring wordt gezien als een vogel die niet in topconditie is. Alles schoon en bijgewerkt? Smeer wat vaseline op en de poten en tenen van uw zebravink, daarna stralen ze weer als nieuw.

Rui punten verwijderen

De tentoonstelling van zebravinken is meestal rond de herfst, vaak zijn er dan zebravinken in de rui. Deze (witte) ruipunten kunnen je strafpunten opleveren bij de keuring. Zorg dus dat je vlak voor de show alle rui puntjes weg werkt. Dit kan heel simpel, zonder ook maar een veer weg te hoeven halen. Bijvoorbeeld met een tandenborstel een aantal keer over de veren (met de richting mee uiteraard!) strijken, tot het vliesje om de veer heen er vanaf valt. Zit het vliesje stevig vast om de veer? Probeer het dan eens met je nagels.

Bevedering bijwerken

Soms zijn er enkele veertjes die beter weggehaald kunnen worden voor de keuring, zoals bijvoorbeeld wat zwarte veertjes op de borst bij de pop. Of misschien ergens een lichtgekleurd of wit veertje tussendoor. Met een pincet kan deze makkelijk en snel verwijderd worden zonder dat de vogel er echt last van zal hebben. Dit kan je weer een strafpuntje besparen.

Gebroken of beschadigde pennen dienen uiteraard ook verwijderd te worden. Is het een belangrijke pen die op tijd terug moet groeien? Zorg dat wel dat je ruim op tijd begint met conditioneren, ruim een maand van te voren, anders zijn ze niet op tijd terug gegroeid. Het aantal weken dat nodig is om terug te groeien is afhankelijk van het type veer of pen, van 2 tot 6 weken.