Isabel Zebravink

De isabel zebravink is ontstaan rond 1962. Het heeft echter nog tientallen jaren geduurd voordat deze mutatie echt populariteit won. Op dit moment is de isabel zebravink vrij populair in de bruin-serie, vaak in combinatie met oranjeborst en zwartborst. De isabel mutatie vererft autosomaal recessief. Dit betekend dus dat beide ouders minimaal split isabel moeten zijn, om isabel zebravinken te kunnen kweken. De isabel bruine zebravink is de meest populaire, de isabel grijze komt niet heel veel voor.

In tegenstelling tot veel andere mutaties zit er een groot verschil tussen de isabel grijze en de isabel bruine zebravink. Zo ontbreekt bij de isabel bruine bijvoorbeeld de oogstreep en borsttekening, welke wel aanwezig is bij de isabel grijze zebravink. Tevens is de isabel bruine veel lichter en warmer van kleur. Bij de isabel grijze is het lastig om een mooi, maar vooral egaal, rugdek te krijgen.

Isabel grijs man.

Isabel Grijs

Bij de isabel grijze man (en pop) dienen alle zwarte tekeningsonderdelen grijs van kleur te zijn, maar wel echt lichtgrijs, hoe lichter hoe beter! De flank dient zo diep kastanjebruin als mogelijk te zijn en de diep wang oranjebruin, het liefst net zoals een normale grijze zebravink. De borst, kop, nek en staartpennen dienen lichtgrijs te zijn, het rugdek iets ook, maar iets donkerder dan de kop. De stuit en het onderlijf moeten bij voorkeur wit van kleur zijn. De staart dient zeer lichtgrijs en wit geblokt te zijn. Bij de pop ontbreken uiteraard de man kenmerken, deze moeten bij de pop ietsje lichter grijs zijn dan de andere lichtgrijze onderdelen. Een van de moeilijkste eigenschappen is toch vaak wel een mooi egaal rugdek zien te krijgen bij een isabel grijze zebravink.

Isabel Bruin Mannen

Isabel Bruin

Bij de isabel bruine man (en pop) ontbreken alle zwarte tekeningsonderdelen volledig, deze zijn niet zichtbaar. De flank dient zo diep kastanjebruin als mogelijk te zijn en de diep wang oranjebruin, ook bij de isabel bruine dus het liefst net zoals bij een normale grijze zebravink. De borst van de isabel bruine man moet zeer lichtbeige zijn. De kop, nek, rug- en vleugeldek dienen licht crème van kleur te zijn, iets lichter dan bij de pop. Het onderlijf dient warmcrème van kleur te zijn, zowel bij de man als de pop.