Zwartwang Blackface Bleekrug Grijs

De combinatie zwartwang blackface bleekrug grijs bestaat uit 3 verschillend verervende mutaties. De autosomaal recessieve zwartwang, de geslachtsgebonden bleekrug en de dominante blackface. Om zowel mannen als poppen van deze kleurslag te kunnen kweken dient de man minimaal split zwartwang en bleekrug te zijn en de pop dient minimaal bleekrug split zwartwang te zijn. Tevens moet één van de ouders ook blackface zijn.

De mannen van deze mutatie combinatie zijn over het algemeen zeer contrastrijke vogels. Vanwege de mooie diepzwarte tekening in combinatie met het zeer lichte rugdek van een bleekrug, geeft dit een heel mooi contrast en is het daarom ook zeker de moeite waard om deze kleurslag eens te proberen. Echter de weg hiernaartoe is niet gemakkelijk, dus je hebt wel wat geduld nodig!

zwartwang-blackface-bleekrug-grijs zwartwang-blackface-bleekrug

Hoge moeilijkheidsgraad

Vanwege de combinatie van diverse lastige kleurslagen, is de weg naar de top met deze kleurslag niet makkelijk. Denk daarbij aan de veel voorkomende zwartwang en blackface kleurfouten, gecombineerd met de kop-nekscheiding van de bleekrug. Naast de kleuren dient er natuurlijk ook goed op het formaat en model gelet te worden, een goede basis als start is dus het halve werk!

Grootste aandachtspunten:

  • Zwarte flank met ronde witte stippen.
  • Strakke (diep)zwarte wang. (geen uitvloeiing of zebra tekening achter de wang!)
  • Zwarte uitvloeiing van de borst richting de stuit. (bij voorkeur geen kleurverschil met de borst!)
  • Kop-nek scheiding van de bleekrug
  • Formaat en model.
zwartwang-blackface-01

Twee jonge vogels: Zwartwang Blackface Bleekrug Grijs en Zwartwang Blackface Grijs.

 Zwartwang Blackface Bleekrug Grijs, Kopen of kweken?

Van deze kleurslag zal je niet zomaar een koppel kunnen bemachtigen, althans normaliter niet van goede kwaliteit. In de meeste gevallen zul je deze mutatie zelf moeten kweken, zeker als je voor kwaliteit wilt gaan. Omdat er veel lastige factoren meespelen in deze mutatie combinatie is het erg van belang om met goede kwaliteit vogels te beginnen. De zwartwang blackface bleekruggen zijn vaak nog aan de kleine kant die je tegen komt, met diverse kleurfouten. Tevens zul je regelmatig splitvogels moeten kweken voor het verbeteren van de lijn en voor vers bloed.

Zwartwang bleekruggen zie je steeds vaker de laatste tijd. Hier moet het wel mogelijk van zijn een exemplaar aan te schaffen, tevens ook van de zwartwang blackface. Paar je bijvoorbeeld een zwartwang bleekrug man aan een zwartwang blackface pop, dan krijg je direct 25% zwartwang blackface bleekrug poppen. Het jaar daarop paar je deze terug aan een zwartwang bleekrug man en 50% van alle jongen zal zwartwang blackface bleekrug grijs zijn.

zwartwang-blackface-bleekrug-grijs zwartwangblackfacebleekrug
Zwartwang Blackface Bleekrug Grijs man, split Zwartborst.

Poppen herkennen

De poppen van deze mutatie combinatie kunnen soms erg lastig te herkennen zijn. Tevens is de kans dat ze geschikt zijn voor de show heel erg klein, omdat deze kleurslagen elkaar tegenwerken bij de poppen (niet bij de mannen!). Voor meer informatie over de herkenning van een zwartwang blackface bleekrug pop, zie het artikel zwartwang blackface, in combinatie met bleekrug (lichtere vogel) is zo’n pop dus nog lastiger te herkennen.

Zwartwang Blackface Bleekrug Grijs pop

Zwartwang Blackface Bleekrug Grijs pop

Mijn vogels

Het kweekjaar 2015 / 2016 heb ik enkele toevalstreffers gehad waardoor ik ineens meerdere zwartwang blackface bleekrug mannen (waaronder split zwartborst) gekweekt had. Echter vanwege de split zwartborst factor bij de meeste mannen zijn ze niet geschikt voor de show, maar wel voor volgend kweekjaar.

In 2018 werd ik Kleurslag Kampioen met een Zwartwang Blackface Bleekrug grijze man op de NZC Show in Beusichem.

© Jesse van Es – www.ZebravinkenMutaties.nl