Wat voer ik?

Bijna wekelijks krijg ik de vraag wat ik mijn zebravinken voer, dus bij deze een artikel over mijn voeding en methodes. Ik wissel regelmatig en zorg voor voldoende afwisseling voor de zebravinken. Natuurlijk is het ook afhankelijk van het seizoen, in de aanloop van het kweekseizoen, tijdens het broedseizoen en vlak voor de shows krijgen ze aangepaste voedingen.

Zadenmengeling

In het verleden heb ik diverse zadenmengelingen geprobeerd. Echter veel merken zijn niet gericht specifiek op zebravinken, maar meer algemeen. Daarnaast worden niet alle zaden goed gegeten door zebravinken. Als ze een kwart van de zaden laten liggen, schiet het ook niet op. Vaak laten ze grove rode millet en enkele andere soorten links liggen.

Sinds een aantal jaren voer ik de JP-zebravinken mengeling van Slaats, welke eigenlijk altijd probleemloos volledig gegeten wordt. De zebravinken krijgen bij mij onbeperkt zaden, ongeacht het seizoen. Ik voer sinds enige tijd door middel van de eclipse voersilo’s. Met een volle silo heb je voor bijna een week aan voer voor een koppel zebravinken, het scheelt dus ook een hoop tijd.

Bijvoeding

Zaden zorgen echter alleen voor de basis, want alleen een zadenmengeling is niet genoeg als voeding. Zaden bevatten vrijwel geen vitamines en mineralen en op alleen zaden zal een zebravink te kort komen. Zorg dus dat je altijd voldoende bijvoeding geeft en hier ook voldoende afwisseling aan geeft, alleen zo kan je jouw voeding zo optimaal mogelijk aan de natuur afstemmen.

Flesjes en Bakjes

Ik heb eigenlijk altijd 4 bakjes / flesjes per kooi hangen. Één flesje voor dagelijks vers water, één silo voor zaden, één bakje voor afwisselend voer (niet alleen eivoer!) en één bakje voor een mengeling van maagkiezel en mineralen. Het voer en water is er altijd onbeperkt, de maagkiezel en mineralen worden wekelijks aangevuld (2x per week tijdens het eieren leggen) en het bakje met afwisselend voer wordt wisselend gevuld met allerlei verschillende producten, afhankelijk van het seizoen.

Eivoer

De zebravinken bij mijn krijgen eigenlijk maar zelden enkel en alleen eivoer erbij, maar een mengeling van diverse soorten voeding door het eivoer heen. Ik gebruik verschillende soorten eivoer en heb niet echt een vast merk, maar Witte Molen Next Generation is een van de soorten die ik soms geef. Daarnaast gooi ik van alles door het eivoer heen, voordat ik deze geef. De enige uitzondering is als er (bijna) jongen zijn, dan probeer ik ook zoveel mogelijk onbeperkt eivoer te geven.

Afwisseling in voeding vind ik erg belangrijk, daarom wissel ik ook heel veel af. Letterlijk tientallen soorten (bij)voeding, dus daarom kan ik het eigenlijk ook niet even kort uitleggen of opnoemen. Natuurlijk ook vaak basis dingen die wel bekend zijn, zoals groente en fruit. Maar ook paardenbloembladeren, diverse (gedroogde) kruiden, planten en bloemen. Soms insecten, van meelwormen tot aan spinnen, maar dit is eigenlijk zelden, want vaak zitten er al voldoende insecten en eiwitten in het eivoer.

Daarnaast meng ik ook af en toe supplementen door het eivoer, zowel vitamine als mineralen. Zoals bijvoorbeeld Calci-Lux, Opti-Breed en Nekton. Altijd maar één tegelijk, want teveel van bepaalde vitamines of mineralen kan ook schadelijk zijn. Ook completere producten zoals bijvoorbeeld Perle Morbide geef ik niet apart, maar meng ik (nadat het geweekt is in water) door het eivoer.

Even een tip tussendoor, vitamines door het water hebben weinig zin. Een zebravink drinkt erg weinig en vitamines vervliegen vaak al binnen 30 minuten na het toevoegen aan het drinkwater. De meeste merken hebben daarom hun product en/of verpakking al aangepast in de afgelopen jaren, het kan het beste door het eivoer heen!

Pellets

Daarnaast Iets wat erg onbekend is bij de zebravinken wereld, pellets. Iets wat ik mogelijk als enige, of een van de weinige kwekers in Nederland (op het moment van schrijven) al enige tijd veelvuldig geef aan zebravinken. Ik geef wekelijks diverse soorten pellets, met name door het eivoer heen.

Welke soorten pellets voer ik?

  • Psittacus Micro (Parkiet)
  • Fiory Micropills Parkiet
  • Zupreem Fruitblend X-Small
  • Dutch Birdfood Small
  • Harrison’s Bird Foods High Potency Mash

Per merk verschillen de pellets van structuur, grote, kleur en smaak. Vrijwel alle soorten worden redelijk tot zeer goed gegeten. Het kan verschillen per vogel wat de voorkeur heeft, als er wat over blijft, voer ik dat aan de vogels in de volière. Daar zitten verschillende vogel soorten, zodat het altijd wel op gaat 😉