Zebravinken Vererving

De vererving bij zebravinken mutaties kan ingedeeld worden in drie groepen. Je hebt bij zebravinken een dominante, geslachtsgebonden en recessieve vererving. Elke mutatie van de zebravink vererft dus op één bepaalde manier. Grijs is de wildkleur en dus de basis voor alle zebravinken, deze valt dus niet in een van de 3 groepen. Zodra je weet hoe deze 3 groepen vererven en welke mutaties (kleuren) daarin vallen, kan je in principe alle nakomelingen van zebravinken berekenen of verklaren. Zo kan je dus doelgericht de kleuren zebravinken kweken die je wilt.

Drie manieren van vererving bij zebravinken

Omdat elke groep van vererving bij zebravinken een totaal andere manier van vererving is, heb ik over elke groep een eigen artikel geschreven. Klik op één van onderstaande links voor een uitgebreide uitleg over de vererving:

Bekijk op welke manier jou zebravink vererft

Hieronder heb ik een schema gemaakt waarin je makkelijk kunt zien op welke manier een betreffende mutatie of kleur bij de zebravink vererft. Zodra je weet in welke groep jou mutatie valt, kan je meer lezen over de vererving van deze kleur zebravink.

Mutatie: Vererving:
Agaat (Topaas) Recessief
Blackface Dominant
Bleekrug Geslachtsgebonden
Bleekwang Dominant
Bont Recessief
Bruin Geslachtsgebonden
Eumo Recessief
Geelsnavel Recessief
Getekend Recessief
Gezoomd Recessief
Grijs Wildkleur
Ino Geslachtsgebonden
Isabel Recessief
Kuif Dominant
Masker Geslachtsgebonden
Oranjeborst Recessief
Pastel Dominant
Topaas (Agaat) Recessief
Wang Dominant
Wit Recessief
Witborst Recessief
Zwartborst Recessief
Zwartwang Recessief