Wie ben ik?

Mijn naam is Jesse van Es. Sinds 2001 kweek ik zebravinken, momenteel heb ik zo’n 150 tot 200 zebravinken in diverse kleurslagen. Op dit moment heb ik 28 broedkooien, 7 vluchten en 1 volière. Mijn interesse ligt met name in de donkere en contrastrijke mutaties en combinaties van zebravinken. Ik kweek alleen in de grijs-serie en mijn basis kleuren zijn Zwartwang, Blackface, Eumo, Pastel en Bleekrug.

Ik ben deze website begonnen eind 2016 met als doel zoveel mogelijk kennis over te dragen aan andere zebravinken liefhebbers. Online en in boeken is namelijk lang niet alles te vinden. Ik probeer alle kennis van zebravinken onder één website bij elkaar te brengen.

Over mijzelf

Al vanaf mijn geboorte ben ik opgegroeid met dieren, tussen de vogels, vissen, reptielen, insecten, knaagdieren etc. Mijn vader was namelijk ook gek op dieren. Tot mijn 12e jaar was ik actief bezig met vissen kweken, onder mijn bed (hoogslaper) had ik diverse aquariums voor het kweken van guppy’s en zebra cichliden, voordat ik met vogels begon.

Begin 2001 op 12-jarige leeftijd ben ik begonnen met de kweek van zebravinken in diverse combinaties, inmiddels ben ik 31 jaar oud. Mijn vader had wel verschillende soorten vogels, maar gewoon in de volière als hobby. Deze volière met vogels trok mijn aandacht, met name de zebravinken. Zo ben ik in 2001 op 12-jarige leeftijd begonnen met zebravinken kweken, ik had stiekem 4 broedkooien gekocht, zonder overleg met mijn ouders. Mijn vader was eerst boos, maar al snel vond hij het ook leuk en heeft hij mij geholpen met het bouwen van nog meer broedkooien. Al zeer snel stonden er 16 broedkooien, 3 grote vluchten en 1 grote volière.

Al vanaf het eerste jaar deed ik actief mee aan shows, beurzen, lezingen bezoeken, en enorm veel zebravinken boeken lezen. Zo wist ik al snel alle mutaties en alle vormen van vererving uit mijn hoofd. Daarnaast heb ik veel dingen in al die jaren uit eigen ervaring geleerd, want lang niet alles is in boeken of online te vinden. Tegenwoordig ligt de leeftijd van de meeste vogelkwekers vrij hoog. Ik ben dan ook een van de jongste kwekers van zebravinken, maar ik heb inmiddels al wel ruim 18 jaar ervaring met de kweek, selectie en show van zebravinken. Al deze kennis deel ik nu graag met anderen.

Mijn opleiding en werk

Mijn werk in het dagelijks leven is eigenlijk niet anders, ook met vogels. In 2010 ben ik afgestuurd van de opleiding “Management Dierverzorging Niveau 4” op het Groenhorst College in Barneveld (tegenwoordig AERES). Momenteel werk ik al sinds mijn afstuderen in 2010 in de grootste dierenspeciaalzaak van de BeNeLux, genaamd Avonturia de Vogelkelder. Ons bedrijf is niet alleen een grote winkel, maar heeft ook een dierentuin vergunning, groothandel, webshop, dierenkliniek en brasserie. Voordat ik hier ging werken, tijdens mijn schooljaren, heb ik ook nog 9 jaar in een andere dierenwinkel gewerkt in vakanties en weekenden, hier begon ik al op 12-jarige leeftijd te werken.

Het dream-team

Tegenwoordig ben ik niet meer alleen met de hobby bezig. We bestaan sinds een aantal jaren uit een team van 3 mensen. Aangezien ik een druk leven heb krijg ik gelukkig hulp in de verzorging van de 150 tot 200 vogels van mijn vader, Hans van Es, en mijn vriendin, Aniek Zandleven (vogelarts van beroep). Zo hebben wij ieder onze eigen taken binnen de hobby.

Door mijn studie en werk was en ben ik nog steeds niet altijd thuis voor de vogels, daarom heeft mijn vader Hans van Es al jaren voor mijn vogels gezorgd wanneer ik van huis was. Met name de dagelijkse verzorging, zoals het voeren, water geven en het schoonmaken neemt hij voor zijn rekening.

 

Sinds begin 2014 helpt mijn vriendin Aniek Zandleven ook mee in de verzorging. Zij is vogelarts van beroep en controleert de vogels regelmatig, en behandeld deze indien nodig. Daarnaast helpt ze met de samenstelling van voeding en het conditioneren van de vogels voor de show. Tevens helpt ze mij met de administratie van de vogels, elke vogel staat tot in detail in ons systeem.

Ik ben deze 2 personen dan ook zeer dankbaar, zo kan ik mij meer concentreren op de kweek van de zebravinken, het selecteren van de vogels, en het meedoen aan de shows. Dit maakt ons team zo sterk! De behaalde prijzen had ik dan ook niet zonder Hans en Aniek kunnen halen!