Voeding in de Natuur?

Een andere kijk op voeding voor zebravinken, terug naar de voeding in de natuur? Met dit artikel hoop ik kwekers te inspireren beter te kijken naar de voeding, er is veel meer mogelijk dan gedacht wordt. Voeding is een zeer belangrijk onderdeel bij de kweek van zebravinken, toch lopen we ver achter in de ontwikkeling hiervan in vergelijking tot andere dier en vogelsoorten.

Al tientallen jaren geven wij onze zebravinken gedroogde zaden als voeding. Aangezien we hiermee opgegroeid zijn, denken we dat dit normaal is en dit in de natuur ook zo is. Maar is de voeding in de natuur wel hetzelfde als in gevangenschap?

Vroeger was er natuurlijk nog niet zoveel bekend over voeding als tegenwoordig. Daarnaast was het vroeger lastiger om aan bepaalde zaden en kwaliteit te komen als tegenwoordig. De zebravink is een van de goedkoopste vogels, waardoor er vaak ook bespaard wordt op de kwaliteit en kosten van de voeding. In tegenstelling tot bijvoorbeeld papegaaien waarvan de kwaliteit in voeding en kosten vele malen hoger per vogel zijn.

De zebravink komt van oorsprong uit Australië en leeft in een vrij droog en warm klimaat, namelijk op de savanne en in de woestijn. De zebravink is een echte zaadeter en is een groot gedeelte van de dag op zoek naar voedsel. Er is alleen een groot verschil met de voeding in de natuur en in gevangenschap. In de natuur eten zebravinken allerlei zaden, waaronder diverse graszaden. Echter het aanbod is wisselend en veel zaden zijn ook seizoensgebonden, waardoor ze niet het hele jaar te vinden zijn.

Het grote verschil met de voeding in de natuur en gevangenschap is de versheid. Graszaden worden meestal droog gegeten, maar veel zaden in de natuur worden vaak ook al groen gegeten, vers van de plant en bevatten ook veel meer vitamines. Daarnaast leven ze in een mineraalrijke omgeving, er is veel klei en mineraalrijk water en grond te vinden.

In gevangenschap krijgen zebravinken een mengeling van vaak nog geen 10 verschillende zaden, welke gedroogd zijn. Deze zaden zijn dus minder gevarieerd en bevatten minder vitamines en voedingswaarde. Tevens krijgen ze het gehele jaar door dezelfde zadenmengeling. In de natuur zijn zaden vaak ook seizoensgebonden, met name in de regentijd (de natuurlijke kweekperiode van de zebravinken) is er een grotere diversiteit aan zaden en planten te vinden.

In de meeste gevallen zijn de zaden die wij voeren al een jaar of ouder voordat ze gegeven worden aan onze vogels. Alleen het transport per containerschip duurt al 3 tot 6 weken afhankelijk van het land van herkomst. Dan hebben we het nog niet eens over het drogen, overige transport en vaak langdurige opslag in magazijnen voordat het überhaupt verpakt wordt tot verkoopbare hoeveelheden. Daarna liggen de zakken in de verkoop vaak ook weken tot maanden in magazijnen voordat ze vervolgens weer weken tot maanden in de winkels liggen. Van verse zaden is dus geen enkele sprake!

Daarnaast eten zebravinken in de natuur ook groenvoer, zoals gras, groene zaden, diverse bladeren, bloemen, planten en tevens ook insecten. Iets wat zebravinken in gevangenschap normaal niet dagelijks tot hun beschikking hebben. Hieruit halen ze natuurlijk ook diverse mineralen en vitamines. Veel van deze soorten voeding zijn ook weer seizoensgebonden.

Een ander groot verschil is de zon. Buiten schijnt de zon, naast licht geeft deze ook UV-A straling, waardoor vogels rijpe zaden, planten, ed makkelijker kunnen herkennen. Vogels zien namelijk meer dan mensen, waaronder UV-licht! Het foerageer en eetgedrag van vogels wordt dus gestimuleerd en deels bepaald door UV-A straling. Vogels die binnen gehouden worden hebben niet altijd de beschikking over UV-A straling. 

Door direct zonlicht wordt tevens vitamine D3 geactiveerd op de veren, welke met het poetsen in de bek terecht komt. Door middel van vitamine D3 kan calcium opgenomen worden in het maagdarmkanaal. Zonder direct zonlicht (UV-B straling) is dit niet mogelijk! Veel zebravinken zitten binnen of in een overdekte volière en hebben niet de beschikking tot direct zonlicht. Meer lezen over UV-licht? Kijk dan hier!

Helaas is dus bijna onmogelijk om onze vogels hetzelfde te geven als in de natuur, maar we kunnen wel ons best doen dit zoveel mogelijk na te bootsen. Bekijk dus ook goed wat de mogelijkheden zijn, hoe kan je de voeding van jou zebravinken verbeteren? Ik hoop u hierbij geïnspireerd te hebben en uw eigen voeding eens onder de loop te nemen.