Zebravinken in de Natuur

De zebravink, waarvan de Latijnse naam Taeniopygia guttata is, komt van oorsprong voor in Australië. In de natuur leeft de zebravink in de woestijn en op de savanne, een vrij droge en warme omgeving. Het zijn echte zaadeters en leven onder andere van graszaden. Het grootste gedeelte van de dag zijn zebravinken in de natuur op zoek naar voedsel.

Zebravinken in de natuur worden gemiddeld maar 50 tot 60 dagen oud! Dit betekent dat de gemiddelde wilde zebravink dus niet eens volwassen wordt, het zijn prooidieren en ze dienen altijd alert te blijven. Mede door deze redenen hebben zebravinken vaak grotere nesten met meerdere jongen. Tevens zijn zebravinken zeer snel volwassen, mannetjes zijn vaak al met 3 a 4 maanden geslachtsrijp en popjes met 4 a 5 maanden. Zebravinken zijn groepsdieren, grote zwermen zebravinken zijn er in de natuur te vinden, met name tijdens de droge periodes.

Een zebravink in de natuur kan tot wel maximaal 30 dagen zonder water! Ze kunnen vocht lang vasthouden vooral tijdens de droge periodes. Daarentegen kunnen zebravinken niet lang zonder eten, een dag zonder eten is al dodelijk. De darmen gaan zichzelf verteren als er geen voedsel meer is en sterven dus af. Zebravinken worden al ruim 50 jaar niet meer geïmporteerd uit het wild en leven al tientallen generaties bij ons in gevangenschap. Onze zebravinken zijn dan ook niet gewend om lang zonder water te kunnen, zorg dus dagelijks voor vers water!

De temperatuur in de natuur kan makkelijk 40 graden worden, maar daarentegen kan het ’s nachts soms ook vriezen! Dit is een van de eigenschappen van een droog woestijnachtig klimaat. Zebravinken zijn daarom ook bestand tegen ons koude klimaat en kunnen het gehele jaar in een volière overleven.

Voedsel van zebravinken in de natuur is grotendeels afhankelijk van het seizoen. Ze eten dus niet het gehele jaar dezelfde voeding. Wanneer de regentijd begint komt de voedselrijke periode. Indien er al regen valt, dan is dit meestal tussen november en april. Dit is een van de redenen waarom onze zebravinken in gevangenschap ook het beste kweken rond deze periode, net zoals zebravinken in het wild. De start van de broedperiode bij zebravinken in de natuur wordt dus niet door temperaturen of lichturen bepaald, maar door regen.

Zebravinken zijn koloniebroeders, maar hebben wel een eigen territorium binnen de groep. Vaak beginnen zebravinken in de natuur al binnen 12 uur tijdens de regen aan het bouwen van nesten. Dit is hét moment wanneer het broedseizoen in de natuur start. Zodra de jongen uitkomen zijn planten namelijk volop in de groei en is er voldoende voedsel te vinden voor de jongen.

In onderstaande video krijg je een mooi beeld van de natuurlijke leefomgeving van zebravinken in Australië. De beelden zijn gemaakt in het noorden van Australië, in de “Barkly Tableland” regio. Australië is erg groot en zebravinken zijn in een groot gedeelte van Australië te vinden. Afhankelijk van de regio kan het klimaat van de zebravink dan ook verschillen.