Charcoal Zebravink

Sinds 2019 is de charcoal zebravink ook in Nederland aanwezig en zal in de toekomst een hoop nieuwe mogelijkheden met zich meebrengen. De charcoal mutatie vererft autosomaal recessief, beide ouders dienen dus minimaal split charcoal te zijn om volle charcoals te kunnen kweken. De mutatie lijkt erg op een eumo, maar uit proefparingen blijkt dat het toch echt een andere mutatie is.

De charcoal mutatie van de zebravink komt van oorsprong uit Australië, waar deze mutatie rond 1979 is ontstaan. Echter heeft het nog bijna 20 jaar geduurd voordat deze mutatie bij andere kwekers in Australië beschikbaar kwam, omdat de eerste eigenaar de mutatie volledig voor zichzelf hield. Sindsdien is de mutatie flink verspreid en weer 20 jaar later, anno 2019, gewoon door heel Australië in hobby volières te vinden.

Hoe kwam de charcoal in Europa?

Vanwege het import/export verbod was de mutatie voor lange tijd alleen in Australië te vinden. Echter al enkele jaren is de charcoal zebravink ook te vinden in meerdere Arabische landen. De geruchten gaan dat de charcoal zebravink door de zoon van Saddam Hoessein via een privé jet uit Australië is meegesmokkeld, voor zijn eigen collectie in een privé dierentuin. Echter vanuit deze landen is er ook een import/export verbod naar Europa, dus daar schoten we nog niet zo veel mee op.

Niet veel later is de charcoal mutatie ook in Bahrein terecht gekomen en werd daar succesvol in zeer groot formaat en hoge kwaliteit gekweekt. Vanuit Bahrein is de charcoal zebravink enkele jaren later (begin 2019?) illegaal geïmporteerd naar Nederland. Niet één vogel is geïmporteerd, maar een groepje charcoals, welke bij mijn weten ondergebracht zijn bij 4 kwekers in Nederland en België. In maart 2019 werden de eerste charcoal jongen in Nederland geboren bij Huub Janssen.

Tijdens de NZC Show van 2019 waren de eerste 2 charcoals ingestuurd op de show en voor het eerst voor het Europese publiek te bekijken. Een charcoal man van Stefan Verhoeven, welke als eumo was ingestuurd en direct kleurslag kampioen werd met 93 punten. En een Charcoal pop van Huub Janssen welke de Noviteit Prijs won. De vogels bezitten de kwaliteit van de zebravinken uit Bahrein, heel groot van formaat en vormen een zeer goede basis voor de mutatie in Europa.

Charcoal en Eumo.

De charcoals zien er zo goed uit, dat meerdere mensen (waaronder ikzelf) direct gestopt zijn met de kweek van eumo’s. Het is niet meer nodig om het veerprobleem uit de eumo te kweken en de kwaliteit te verbeteren, want de charcoal is gearriveerd. De charcoals hebben een veel beter zwartbezit in de staart en tevens veel minder last van tekening in de flank of wang.

Daarnaast zal de eumo mutatie in de toekomst mogelijk verboden worden in Nederland, met het oog op dierenwelzijn, omdat het veerprobleem nog niet is opgelost. Meerdere honden en katten rassen zijn inmiddels al verboden, door nieuwe wetgevingen in verband met dierenwelzijn. De kans dat dit probleem bij de eumo wordt opgelost is ook vrij klein helaas, meer informatie hierover leest u bij het artikel Crossing-Over.

Zeldzaam is Kostbaar.

Het zal echter nog enkele jaren duren voordat deze mutatie enigszins betaalbaar en beschikbaar zal komen voor de gemiddelde kweker. De prijzen zijn momenteel (eind 2019) naar schatting meer dan 1.000 euro voor een volle charcoal. Er zijn tenslotte pas enkele kwekers in 2 landen en de rest van Europa zit ook met smart op deze nieuwe mutatie te wachten.

Vanwege de zeldzaamheid is de kans op diefstal ook erg groot, niet alle kwekers van deze nieuwe mutatie hebben zichzelf daarom kenbaar gemaakt. Het enige wat mij op het moment van schrijven in 2019 bekend is, is dat er minimaal 4 kwekers met charcoals zijn (in Nederland én België), maar mogelijk meer, waarvan 2 namen publiekelijk bekend zijn.

De 2 vogels die aanwezig waren op de NZC show 2019 waren dan ook extra beveiligd, de kooien waren dicht gelijmd en vastgeschroefd en de vogels verbleven ’s nachts niet op de show. Tevens waren niet eens de beste vogels ingestuurd op de show, ook al waren dit al uitmuntende exemplaren. Hierdoor kan je duidelijk zien hoever Bahrein voorloopt op de kwaliteit met zebravinken ten opzichte van Nederland. De vogels zijn dus niet alleen veel geld waard vanwege de zeldzame mutatie, maar ook nog eens door de uitmuntende kwaliteit.

Toekomst van de Charcoal

Momenteel wordt er een goede basis gelegd voor deze nieuwe mutatie, welke (gelukkig) alleen nog maar gezien is in charcoal grijs. Wanneer er in de toekomst echter voldoende charcoal zebravinken aanwezig zijn in goede kwaliteit basiskleuren, zullen er ongetwijfeld ook nieuwe mutatie combinaties gaan verschijnen. Persoonlijk lijken mij combinaties met Pastel, Bleekrug, Masker, Zwartwang en Oranjeborst een echte aanwinst voor onze hobby. Daarnaast zullen er ongetwijfeld over enkele jaren ook mooie meervoudige mutatie combinaties gaan verschijnen, genoeg mooie mogelijkheden dus!

Zelf hoop ik over enkele jaren ook aan de slag te kunnen met deze mooie mutatie, waar ik al jaren van droom. Deze kleurslag sluit perfect aan bij de mutaties die ik kweek en is de perfecte vervanger voor de eumo.