Pellets

Pellets zijn nog erg onbekend in de zebravinken wereld. Iets wat ik mogelijk als een van de weinige kwekers in Nederland al enige tijd regelmatig geef aan mijn zebravinken. Ik hou namelijk van door ontwikkelen en alles kan altijd beter! Pellets zijn al lang en breed bewezen als beste voeding bij diverse andere soorten vogels zoals papegaaien en kippen, maar tropische vogels krijgen het nog zelden. Eigenlijk bijna alle soorten dieren krijgen het, complete brokjes als voeding, omdat het voor de meeste diersoorten ook wetenschappelijk bewezen de beste voeding is (in gevangenschap).

Wat zijn pellets? Het is een complete voeding, inclusief vitamines en mineralen in de juiste verhouding van eiwitten en vetten in één brokje. Door middel van pellets krijgt een vogel dus eigenlijk alle benodigde voedingsstoffen binnen. Ik meng vrijwel altijd pellets door het eivoer heen, maar het kan ook gewoon als hoofdvoeding gegeven worden.

Soorten pellets

Welke merken pellets zijn geschikt om te geven aan zebravinken? Er zijn helaas nog weinig soorten pellets ontwikkeld voor zebravinken, omdat het bij veel kwekers nog onbekend is en dus nog zelden gevoerd wordt. Echter voor kromsnavels zoals parkieten en papegaaien worden er wel veel soorten ontwikkeld en geproduceerd. Je kan een zebravink qua voeding best goed vergelijken met een grasparkiet. Ze hebben hetzelfde klimaat, leefomgeving en veel dezelfde voeding. Pellets voor een grasparkiet zijn dus een optie, als je geen specifieke pellets voor zebravinken kan vinden.

Welke soorten pellets voer ik?

  • Psittacus Micro (Parkiet)
  • Fiory Micropills Parkiet
  • Zupreem Fruitblend X-Small
  • Dutch Birdfood Small Mix
  • Harrison’s Bird Foods High Potency Mash

Per merk verschillen de pellets van structuur, grote, kleur en smaak. Vrijwel alle soorten worden redelijk tot zeer goed gegeten, de laatste 3 merken zijn ook bedoeld voor tropische vogels.

De Psittacus Micro is zoet en heeft een eivoerachtige structuur, de Dutch Birdfood Small Mix is iets grover en iets minder zoet. De Harrison’s Bird Foods High Potency Mash is ook een eivoerachtige structuur, maar heeft een notensmaak. De Zupreem Fruitblend X-Small is zoet en zijn echt kleine pellets (harde bolletjes), maar worden toch opvallend goed gegeten, al eten sommige vogels alleen bepaalde kleuren. Fiory Micropills parkiet zijn zoet, het zijn tevens de grootste pellets, maar het zachtste van allemaal, deze worden bij mij het beste gegeten. Zupreem en Fiory zijn de enige 2 van de 5 met kleurstoffen, sommige vogels eten alleen bepaalde kleuren eruit. De kleur groen lijkt de voorkeur te hebben voor zebravinken.

Pellets als hoofdvoeding

Het komende jaar (2020) ga ik ook experimenten met pellets als hoofdvoeding voor zebravinken, wel naast de gewone zadenmengeling. Oftewel elke kooi krijgt 2 bakjes, één met onbeperkt zaden en één met onbeperkt pellets. Per kooi (koppel) zal ik noteren welke pellets (merk) het beste gegeten worden. Vervolgens zal het koppel naast de zaden ook onbeperkt het soort pellets krijgen wat ze het beste eten. Mijn verwachting? Gezondere vogels in een betere conditie en een langere levensduur. Tevens zijn pellets ook erg makkelijk te voeren aan de jongen en met meer voedingswaarde.