Zebravinken informatie

De zebravink is al ruim 150 jaar in ons land en niet veel later werd er al met succes mee gekweekt. De zebravink staat in Nederland en België op de 3e plaats als populairste vogel, na de grasparkiet en de kanarie. Er is dus veel zebravinken informatie te vinden, online maar ook in boeken. In dit artikel zal ik een korte informatieve samenvatting geven over de feiten en weetjes van zebravinken. Zowel voor beginners, als ook voor gevorderden die even wat zebravinken feitjes terug willen lezen.

De zebravink komt oorspronkelijk uit Australië, maar vanwege het import en export verbod worden er al tientallen jaren geen vogels meer vervoerd van en naar Australië. Alle zebravinken in Europa zijn dus geen wilde zebravinken, maar in gevangenschap gekweekt en al vele tientallen generaties oud. Enkel in het zuiden van Europa, waaronder in Portugal, zijn sinds enige tijd ook wilde populaties van zebravinken te vinden, waarschijnlijk afkomstig van losgelaten of ontsnapte zebravinken.

De zebravink kent twee soorten. De zebravink zoals bijna iedereen hem kent, maar ook de Timor Zebravink. De Timor zebravink is een ondersoort en is minder bekend. De Timor zebravink is een stuk kleiner en spitser. Tevens heeft de timor zebravink man geen zebra tekening onder de snavel, maar gewoon grijs. De gewone zebravink is makkelijk om te kweken, de timor zebravink is een stukje lastiger. Vandaar dat deze ook niet overal verkrijgbaar zijn. Dit artikel zal verder alleen over de normale zebravink gaan.

Zebravinken Informatie, de feiten:

Leeftijd: Gemiddeld 3 tot 5 jaar (7 a 8 jaar is uitzonderlijk)
Gewicht: Gemiddeld 15-20 gram  (TT vogels soms zwaarder)
Lengte: Gemiddeld 10 tot 12 cm. (TT vogels dienen minimaal 11 cm te zijn)
Ringmaat: 2,7 mm, grote zebravinken 2,9 of soms zelfs 3,2 mm.
Kleuren: In Nederland meer dan 20 kleurslagen en meer dan 200 kleuren combinaties.

Broedrijp man: +- 3 maanden (Advies: +- 1 jaar)
Broedrijp pop: +- 4 maanden (Advies: +- 1 jaar)
Wil je het verschil tussen een zebravink man en pop weten? Klik dan hier!

Broedtijd: Het hele jaar door.
Nestkasje: Halfopen is het meest gebruikt, maar zebravinken nestelen echt bijna overal in.
Eieren: 4 tot 7 eieren gemiddeld (maar ook 8 is niet uitzonderlijk)
Start met broeden: Gemiddeld na het leggen van het 3e ei
Broedtijd: Ongeveer 13 dagen
Jongen Ringen op: 7 a 8 dagen (indien je vaste voetringen hebt)
Uitvliegen jongen: na 17 tot 21 dagen oud
Jongen zelfstandig: na 35 dagen (5 weken)
Jongen op kleur: Na ongeveer 70 tot 90 dagen (afhankelijk van de kleur)

Wanneer de jongen uitgevlogen zijn, kan je het nestkastje het best verwijderen, direct of na een paar dagen. De kans is namelijk groot dat de ouders vrij snel (soms al binnen een week) weer aan een nieuw nest beginnen. De jongen worden dan vaak verjaagd of geplukt en krijgen minder aandacht. Door het verwijderen van het nestkastje, blijft de aandacht langer bij de jongen. Zodra de jongen zelfstandig zijn (ongeveer 35 dagen oud) kan je ze weghalen bij de ouders.

Er kan een nieuw nestkastje geplaatst worden en de ouders zullen vrij snel opnieuw beginnen. Let er wel op dat een zebravink (afhankelijk van zijn of haar conditie) beter niet meer dan 2 of 3 nestjes per jaar groot kan brengen. Zorg dus dat je de nestgelegenheden weghaalt indien dit aantal nestjes bereikt is, anders gaan de zebravinken gewoon door.

Aantal zebravinken in een kooi?

De advies maten zijn minimaal 40x40x40 cm voor één koppel zebravinken, uiteraard is het altijd hoe groter hoe beter. Iedereen houd tenslotte van bewegingsvrijheid, ook zebravinken. Je kan eventueel ook twee mannen bij elkaar plaatsen als je geen nestjes wilt krijgen. Twee mannen gaan prima samen, maar twee poppen vaak minder goed. Plaats ook nooit twee koppels zebravinken in één kooi, dat wordt ook ruzie. Wanneer je meer dan 1 koppel wilt, dien je direct 3 of meer koppels te houden, dan gaat het wel prima samen. De kooi dient dan uiteraard wel meteen een stuk groter te zijn, bij voorkeur minimaal 100x50x50 of groter.

Nog meer zebravinken informatie nodig? Deze website bevat nog veel meer informatieve artikelen over zebravinken. Kan je toch bepaalde informatie niet vinden? Neem dan gerust contact op!